Sari direct la conținut

Mecanismul de plăți UE pentru comerțul cu Iran nu este gata momentan

HotNews.ro
Federica Mogherini, Foto: Flickr
Federica Mogherini, Foto: Flickr

UE lucrează încă la crearea unui așa-numit vehicul specializat sau a unui mecanism de plată care să permită comerțul cu Iranul și să contracareze sancțiunile SUA împotriva exporturilor de petrol iraniene care au intrat în vigoare ieri (5 noiembrie), potrivitThe Brussels Times.

La briefingul de presă de ieri de la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să clarifice statutul mecanismului de plată și a făcut referire la declarația șefului politicii externe a UE, Federica Mogherini, de vineri seara. Ea a anunțat planurile pentru înființarea un mecanism de plată pe 24 septembrie.

Într-o declarație comună a miniștrilor de externe și de finanțe ai Franței, Regatului Unit și Germaniei, ea a spus că eforturile de menținere a exportului de petrol și gaze din Iran au fost intensificate în ultimele săptămâni, ,,în special cele care stau la baza inițiativei europene de creare a unei Vehicul cu Scop Special la continuăm să lucrăm „.

Dar, aparent, lucrările sunt încă în desfășurare, iar companiile europene nu știu încă dacă ar trebui să anuleze contractele cu Iranul, așa cum au făcut deja unele, sau să riște sancțiuni din partea SUA și să aștepte mecanismul de plată. ,,Miniștrii noștri de finanțe vor să discute la următoarea lor reuniune. Decizia noastră de a găsi o soluție comună la această problemă este de neclintit.”

O sursă din cadrul Băncii Centrale Europene nu a avut nimic de adăugat la caracteristicile posibile și eficiența așteptată a mecanismului, dar a declarat că este gata să împărtășească expertiza și să facă schimb de opinii cu instituțiile și guvernele UE cu privire la problemele legate de sistemul de plăți.

Indiferent de cum vor arăta planurile UE pentru un mecanism de plată pentru a eluda sancțiunile din SUA, China și India, cei mai mari cumpărători de petrol iranian, vor continua să cumpere petrolul, iar Turcia și Rusia sunt așteptate să cumpere și ele în continuare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro