Finlanda: Venitul de bază – bun pentru sănătate, dar fără efect în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă (studiu)
Alocarea unui venit de bază pentru persoanele care nu beneficiază de alocație pentru șomaj este benefică pentru starea lor de sănătate, dar nu are efecte asupra revenirii acestora în câmpul muncii, potrivit concluziilor preliminare ale unui proiect-pilot derulat în Finlanda, scrie AFP.
Circa 2.000 de șomeri selecționați pentru a participa la acest studiu au primit în 2017 și 2018 un venit forfetar lunar de 560 de euro, fără condiții prealabile, după terminarea indemnizației de șomaj.
La acest venit s-au adăugat eventuale alocații familiale, precum și venitul din muncă – salariat sau independent – în cazul revenirii în câmpul muncii.
„Beneficiarii venitului de bază nu s-au descurcat nici mai bine nici mai rău decât grupul de control în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă”, a precizat Ohto Kanninen, director de cercetare la Institutul de muncă studii economice.
În schimb, aceștia „prezentau mai puține simptome de stres, mai puține dificultăți de concentrare și mai puține probleme de sănătate”, potrivit lui Minna Ylikännö, de la Securitatea socială finlandeză, Kela.
„Aveau, de asemenea, mai multă încredere în viitorul lor”, a adăugat ea.
Actualul sistem este considerat birocratic și penalizant pentru persoanele care caută un loc de muncă și care își pierd indemnizația de șomaj, inclusiv în cazul unor contracte pe termene foarte scurte și cu salarii mici.
„Am putut să accept toate misiunile care mi s-au oferit” în timpul celor doi cât a durat studiul, a declarat un participant, ziaristul Tuomas Muraja. „Înainte era mult mai dificil pentru că trebuia să calculez sistematic cât voi câștiga”, între venitul suplimentar și pierderea indemnizației de șomaj.
Denumit uneori „universal”, venitul de bază finlandez este mai puțin un venit de subzistență cât o incitare de a reveni la muncă.
Ministrul finlandez al Afacerilor sociale, Pirkko Mattila, a subliniat vineri că, dacă Finlanda nu are nicio intenție să introducă un venit universal de bază, concluziile acestui studiu ar trebui să fie folosite pentru „reformarea modelului nostru de asistență socială, viitoarea reformă majoră”.
Finlanda, țară membră a zonei euro, își revine ușor după patru ani de marasm economic care au condus la explodarea ratei șomajului. În scădere regulată, aceasta a trecut în decembrie sub pragul de 7%, cu două luni înainte de alegerile parlamentare din aprilie.