Camera Reprezentanţilor vrea să anuleze decretul lui Donald Trump privind starea de urgenţă
Membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor au depus, vineri, un proiect de lege care vizează blocarea deciziei preşedintelui Donald Trump de a decreta starea de urgenţă pentru a putea aloca fonduri destinate construirii zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, relatează Mediafax.
Proiectul a fost iniţiat de congresmanul democrat Joaquin Castro, din statul Texas. Democraţii consideră că preşedintele Donald Trump, un politician republican, a acţionat abuziv prin decretarea stării de urgenţă, informează site-ul de ştiri Axios.com şi postul CNBC.
Camera Reprezentanţilor „va acţiona cu rapiditate pentru aprobarea proiectului de lege”, a declarat Nancy Pelosi, preşedintele instituţiei.
Partidul Democrat deţine controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.
Donald Trump a anunţat în urmă cu o săptămână decretarea stării de urgenţă la frontiera Statelor Unite cu Mexicul pentru a putea aloca fonduri speciale în scopul construirii controversatului zid la frontieră. Decizia a fost contestată în justiţie de numeroase state americane. Donald Trump mizează pe obţinerea sumei de peste opt miliarde de dolari din diverse surse, inclusiv din fondurile speciale alocate prin starea de urgenţă, pentru a putea construi zidul, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri Axios.com.
„Voi semna decretul pentru starea de urgenţă naţională, au mai existat de multe ori astfel de hotărâri. Şi alţi preşedinţi au semnat decrete de urgenţă, din 1977. Le oferă putere preşedinţilor şi acest lucru a fost rar o problemă, îl semnează şi nu îi pasă nimănui. Ne confruntăm cu o invazie asupra ţării noastre, cu droguri, traficanţi de persoane, tot felul de infractori şi grupuri criminale. Este inacceptabil, nu avem control asupra frontierei. Vom aborda această criză de securitate naţională la frontiera sudică, vom face acest lucru, într-un mod sau în altul trebuie să îl facem. Ştie toată lumea că zidurile sunt eficiente”, a subliniat Donald Trump.
Negociatorii Congresului SUA au ajuns la un acord de principiu care prevede alocarea a 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei Statelor Unite cu Mexicul.