Rusia a trimis ”Cernobîlul plutitor” în zona arctică. De ce are nevoie Putin de o centrală nucleară acolo
Luna viitoare, o centrală nucleară plutitoare denumită Akademik Lomonosov va fi remorcată, pe Ruta Maritimă de Nord, până la destinația din Orientul Îndepărtat, după ce construcția ei a durat aproape două decenii, scrie CNN. Ea este parte a ambiției Rusiei de a aduce energie electrică în acea regiune cu mari bogății minerale.
Platforma de 144 de metri lungime, pictată în culorile steagului rusesc, va ajunge până în micuțul oraș-port arctic Pevek, aflat la o distanță de aproape 6.500 kilometri de Moscova. Centrala va furniza electricitate așezărilor din zonă și companiilor care extrag hidrocarburi și pietre prețioase din regiunea Chukotka.
Miza este chiar mai mare de atât, pentru că centrala îi va fi de ajutor lui Vladimir Putin în ambițioasele sale planuri de extindere în zona arctică, planuri ce au generat îngrijorări geopolitice în Statele Unite.
Lomonosov va fi cea mai nordică centrală nucleară din lume, un element cheie pentru dezvoltarea economică a regiunii.
Circa 2 milioane de ruși stau pe coasta arctică în sate și orașe precum Pevek, așezări unde, de obicei, se ajunge doar cu avionul sau cu vase maritime, dacă vremea o permite. Dar ei generează aproape 20% din produsul intern brut al țării și sunt esențiali pentru planurile rușilor de a profita de gazul și petrolul din zona arctică, în condițiile în care rezervele din Siberia se epuizează.
În teorie, centralele nucleare plutitoare ar putea furniza energie în zone izolate fără angajament pe termen lung sau fără a fi nevoie de mari investiții în centrale convenționale așezate în zone aproape nelocuite. Dar ideea unui reactor nuclear în Marea Arctică a atras criticile activiștilor pentru mediu.
Platforma Lomonosov a fost poreclită ”Cernobîl pe gheață” sau ”Cernobîl plutitor” de Greenpeace chiar dinainte ca interesul publicului să fie atras din nou pe această temă de HBO prin serialul Cernobîl.
Rosatom, compania rusească de stat care realizează proiectele nucleare rusești încearcă să combată poreclele, spunând că aceste critici sunt nefondate: ”Bineînțeles, ce s-a întâmplat în Cerbobîl nu se mai poate întâmpla din nou. Și va fi amplasată în ape arctice, va avea constant parte de răcire, acolo nu e lipsă de apă rece”.
Ideea în sine nu este una nouă, armata SUA a folosit un mic reactor nuclear instalat pe o navă în Canalul Panama timp de aproape un deceniu în anii ’60. De asemenea, pentru scopuri civile, compania americană PSE&G a comandat o centrală plutitoare care să fie ancorată lângă New Jersey, dar proiectul a fost oprit în anii ’70 din cauza opoziției populare și a îngrijorărilor privind impactul de mediu.