Sari direct la conținut

Polonia redeschide subiectul despăgubirilor de război pe care ar trebui să le primească de la Germania

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: Captura presidency.ro
Angela Merkel, Foto: Captura presidency.ro

La 80 de ani după exploziile primelor bombe germane lansate deasupra Poloniei, Varșovia cere Berlinului despăgubiri de miliarde de euro, scrie AFP.

Buni vecini și aliați în cadrul NATO și UE, Varșovia și Berlinul păreau să fi închis subiectul legat de al doilea Război Mondial.

Dar venirea la putere a conservatorilor naționaliști în Polonia, pentru care neîncrederea față de UE și de Germania este o temă centrală, a modificat datele.

„Polonia nu a primit încă despăgubirea adecvată (…) Am pierdut șase milioane de oameni în al doilea Război Mondial – mult mai mulți decât alte state care au primit despăgubiri importante. Nu este drept. Acest lucru nu poate rămâne așa”, reafirma săptămâna trecută premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Discuția a fost relansată în 2017 de liderul partidului conservator PiS Jaroslaw Kaczynski. Varșovia pregătește un nou raport, mult mai amplu decât cel din 1947, care evoca suma echivalentă în prezent cu 850 de miliarde de dolari, potrivit deputatului PiS Arkadiusz Mularczyk.

„Discriminare”

„La atâția ani de la sfârșitul războiului, Germania nu a reflectat la trecutul său, gândindu-se mai mult la stabilitatea bugetului său decât la respectarea regulilor democratice ale statului de drept și la respectarea drepturilor omului”, a declarat Mularczyk, care conduce o comisie parlamentară însărcinată cu evaluarea despăgubirilor. Potrivit acestuia, Polonia a fost victima unei „discriminări”.

Berlinul recunoaște responsabilitatea sa pentru atrocitățile războiului dar respinge cererile de noi despăgubiri, fie că vin de la Polonia sau de la Grecia.

„Poziția guvernului german rămâne neschimbată, chestiunea reparațiilor germane este închisă din punct de vedere juridic și politic”, afirma o purtătoare de cuvânt al Berlinului, Ulrike Demmer.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunțat în 1953 la despăgubirile de război din partea Germaniei de Est. Iar chestiunea a fost definitiv închisă prin Tratatul „2+4” între cele două state germane și cei patru învingători – Statele Unite, URSS, Marea Britanie și Franța. Semnarea sa în septembrie 1990 a deschis calea reunificării germane.

Dar conservatorii polonezi contestă acordul din 1953, încheiat în perioada comunistă. Și, temându-se posibil de o dezbatere juridică complexă, preferă să insiste pe „datoria morală” a germanilor.

În 1939, Polonia a fost atacată și de URSS-ul lui Stalin. Cu toate acestea, „partea poloneză nu ridică în prezent chestiunea reparațiilor de război în privința Rusiei”, a precizat ministerul polonez al Afacerilor externe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro