Sari direct la conținut

Brexit: Ambasadorul Poloniei la Londra le cere compatrioților săi să ia în calcul "serios" revenirea în țară

HotNews.ro
Brexit, Foto: Parlamentul European
Brexit, Foto: Parlamentul European

Ambasadorul Poloniei la Londra a cerut compatrioților săi instalați în Regatul Unit să „ia în calcul serios” revenirea în țară după Brexit, din cauza posibilelor complicații administrative, scrie AFP.

„Vă încurajez să luați în calcul serios posibilitatea unei reveniri în țara voastră”, a scris diplomatul Arkady Rzegocki, într-o scrisoare adresată concetățenilor săi expatriați.

„Sunt îngrijorat”, a precizat el, pentru BBC.

„Pentru aceasta le cer cetățenilor polonezi care trăiesc în Regatul Unit să acționeze. Îi îndemn să facă o cerere pentru statutul de rezident permanent – sau, dacă nu, să se gândească să revină în Polonia”, a subliniat el.

„Cred că este o foarte bună ocazie de a reveni” acasă, a adăugat Rzegocki, invocând „creșterea rapidă a economiei (poloneze) care creează din ce în ce mai multe oportunități”.

Guvernul britanic a propus un statut de „rezident permanent” cetățenilor europeni care doresc să continue să trăiască și să muncească în Marea Britanie după Brexitul prevăzut în 31 octombrie.

Circa 832.000 de polonezi s-au instalat pe teritoriul britanic dar doar un sfert dintre ei au cerut statutul de rezident permanent, a precizat ambasadorul.

După ce trimit un dosar online, cei care au locuit o perioadă continuă de cel puțin 5 ani în Regatul Unite primesc un statut de rezident permanent, care le permite să rămână pe termen nedefinit în Regatul Unit.

Ceilalți, care nu îndeplinesc cerința de timp, primesc un „pre-statut” care le permite să mai rămână cinci ani în țară și să aplice pentru statutul permanent odată ce pragul de 5 ani este atins.

„Suntem preocupați de această procedură deoarece 42% dintre persoane au primit acest pre-statut, ceea ce reprezintă un număr destul de mare de persoane care au dificultăți în obținerea statutului de rezident permanent”, a adăugat ambasadorul.

„Multe dintre persoanele care au trăit aici zece ani sau mai mult ne-au spus că au probleme”, a mai spus acesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro