Sari direct la conținut

Financial Times: România și Ungaria, pionii de sacrificiu ai lui von der Leyen

HotNews.ro
Financial Times: România și Ungaria, pionii de sacrificiu ai lui von der Leyen

Președinta germană aleasă a fost pusă luni într-o situație jenantă pe care nici un alt șef al Comisiei de dinaintea ei n-a mai fost nevoit s-o îndure: doi comisari propuși, din Ungaria și România, au fost considerați nepotriviți pentru funcție și au fost descalificați de europarlamentari. Numărul lor e deja cu 100% mai mare decât în cazul Comisiei lui Jean-Claude Juncker și este pentru prima oară când candidați sunt excluși înainte de obișnuitele audieri de confirmare de trei ore din Parlamentul European (PE) – cei doi au fost excluși pentru suspiciuni privind conflicte de interese financiare, potrivit Financial Times, citat de Rador.

La prima vedere, relațiile dnei von der Leyen cu parlamentul au pornit în cel mai prost mod posibil. Strategia ei de a încerca să „distragă” PE cu controverse legate de al ei „comisar pentru protejarea modului nostru de viață european” a eșuat în mod vizibil. La primul lor test, europarlamentarii au demonstrat că pot lătra, dar și mușca.

Există însă motive pentru a crede că dna von der Leyen este în sinea ei mulțumită în privința modului în care s-au desfășurat lucrurile la începutul celor șapte zile lungi pentru prezumtivii ei comisari.

Unii oficiali de la Bruxelles nu s-au sfiit deloc să destăinuie în privat consternarea dnei von der Leyen în momentul în care a primit nominalizările de comisari de la Budapesta și București. Rovana Plumb a României a fost acuzată de afaceri imobiliare ilegale legate de insule de pe Dunăre (acuzații pe care ea le neagă). Laszlo Trocsanyi al Ungariei a servit drept ministru al justiției sub Viktor Orban, supervizând adoptarea unor legi și reforme care au făcut din dl Orban inamicul numărul unul al forțelor progresiste din UE.

O interpretare machiavelică a strategiei dnei von der Leyen ar putea sugera că ea a atribuit deliberat prestigiosul portofoliu al extinderii UE dlui Trocsanyi pentru a se asigura că el nu va supraviețui audierilor neatins.

România și Ungaria s-ar putea dovedi foarte bine a fi pionii de sacrificiu perfecți ai președintei alese. Dl Orban deja a acționat rapid, selectându-l pe Oliver Varhelyi, respectatul ambasador al țării la UE și fost oficial al Comisiei, drept noul său candidat. Se zvonește că și ambasadorul României la Bruxelles ar putea s-o înlocuiască pe Plumb.

Și pentru a-și încununa lovitura machiavelică de geniu, dna von der Leyen speră acum probabil că apetitul pentru scalpuri al europarlamentarilor va fi fost saturat de perechea eșuată, chiar înainte de începerea audierilor reale. Însă oficiali ai PE au apreciat că deocamdată șansele unui armistițiu sunt minime. Cu un conservator ungar și o social-democrată româncă doborâți înainte de primul obstacol, toate privirile se îndreaptă acum spre pionul de sacrificiu liberal.

Testarea previziunii

Cap de listă în programul audierilor din 2019 a fost Maros Sefcovic, vicepreședintele slovac de centru-stânga al Comisiei, căruia i-a revenit onoarea de a fi primul comisar european pentru relații interinstituționale și previziune. Da, previziune.

Perpelirea lui vreme de trei ore a fost o sărbătoare analitică pentru europarlamentarii ahtiați după procedură: printre cuvintele la ordinea zilei amintim evaluări de impact, proceduri trialog și registre de transparență. Dl Sefcovic nu și-a adus și globul de cristal, insistând că previziunea are mai puțin de-a face cu prezicerea numerelor câștigătoare la loterie, ci mai degrabă cu „utilizarea celor mai bune sfaturi științifice cu privire la unde ar trebui și unde ar putea să se afle Europa”, în orice chestiune, inclusiv țintele de neutralitate climatică ale UE pentru 2050.

El a supraviețuit neatins perpelirii și a trebuit să suporte mai puține poante legate de titlul mistic al funcției sale decât v-ați fi așteptat. În orice caz, „Brussels Briefing” [rubrica FT la care apare acest articol – n.trad.] acordă primul titlu zilnic de „Erou al Audierilor” europarlamentarului german și exemplarului purtător de hanorac cu glugă Nico Semsrott, care l-a întrebat pe dl Sefcovic ce va mânca el la cina din acea seară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro