Italia: Conte anunță „un maraton” al reformelor pentru următorii trei ani, în ciuda disensiunilor din coaliție
Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a anunţat sâmbătă un „ambiţios” plan de reforme, pe care l-a numit „un maraton de trei ani” pentru executivul său, a cărui supravieţuire este ameninţată însă de disensiunile din cadrul coaliţiei după numai patru luni de la accederea la putere, transmite AFP, citată de Agerpres.
Formaţiunile din coaliţie, Partidul Democrat (centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), au poziţii diferite în ce priveşte teme cruciale cum sunt imigraţia, reforma zonei euro şi sistemul de justiţie.
La tradiţionala conferinţă de presă de la finalul anului, premierul Conte s-a declarat „mândru”de munca depusă şi a declarat că, după „sprintul din aceste prime zile, va demara un maraton de trei ani”, până în 2022.
„Avem 23 de puncte ambiţioase, dintre care unele au fost deja abordate, iar în ianuarie va fi ocazia să ne oprim să reflectăm, să dezbatem cu diferitele forţe politice şi pentru a relansa acţiunea guvernamentală”, a explicat Conte.
El a anunţat măsuri precum reducerea birocraţiei, informatizarea instituţiilor publice, simplificarea sistemului de justiţie, reforma fiscalităţii şi lupta împotriva evaziunii fiscale.
Potrivit lui Conte, unul din mijloacele prin care Italia poate evita o procedură de infringement din partea Bruxellesului este „lupta împotriva evaziunii fiscale, care este un furt şi care lezează cetăţenii cinstiţi. Toţi trebuie să plătim pentru ca toţi să plătim mai puţin”.
Italia are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, de 190,9 miliarde de euro, dublul cheltuielilor sale pentru sănătate, conform unui raport recent al Tax Research LLP.
Guvernul a suferit deja o lovitură dură în această săptămână prin demisia ministrului educaţiei, Lorenzo Fioramonti, membru al M5S, nemulţumit de bugetul alocat acestui domeniu.
Conform unor informaţii din presă, Fioramonti intenţionează să formeze un grup parlamentar autonom alături de alţi în jur de zece membri ai partidului, continuând totuşi să sprijine guvernul.
Mai mulţi parlamentari ai Mişcării 5 Stele, al cărei lider Luigi Di Maio este contestat în rândul formaţiunii, s-au alăturat deja Ligii lui Matteo Salvini, intrând în opoziţie.
Situaţia este complicată şi de fostul prim-ministru Matteo Renzi, care a demisionat din PD în septembrie pentru a forma un nou partid de centru, Italia Viva.
Liderul Ligii, Matteo Salvini, ex-ministru de interne, continuă să facă presiuni pentru alegeri anticipate. Partidul său, chiar dacă a mai scăzut în sondaje după ce Salvini a aruncat în aer fosta coaliţie de guvernare cu M5S în august, continuă să fie pe primul loc în intenţiile de vot, cu circa 31%.
Primul test vor fi alegerile regionale de la 26 ianuarie din Emilia-Romagna (nord-est), un fief istoric al stângii şi unde este aşteptat un duel între PD şi dreapta condusă de Liga.