Grecia limitează la cel mult trei ani dreptul de azil pentru migranţi
Dreptul de azil va fi acordat refugiaţilor în Grecia pentru cel mult trei ani şi va fi reversibil, a anunţat ministrul grec pentru migraţie, Notis Mitarachi, a cărui ţară se confruntă cu sosirea a zeci de mii de refugiaţi, transmite AFP, citată de Agerpres.
Statutul de refugiat va putea fi retras în funcţie de evoluţia situaţiei în ţara de origine a beneficiarului, a precizat oficialul grec în declaraţiile sale publicate duminică de cotidianul To Vima. „Dreptul de azil pe care-l acordăm are o durată de trei ani, nu una nedefinită. Dacă situaţia se schimbă în ţara de origine a solicitantului, dreptul de azil nu poate fi reînnoit”, a menţionat ministrul grec.
„Este greu de integrat populaţii diferite”, a explicat el, adăugând că problema repatrierii refugiaţilor a căror cerere de azil a fost respinsă va fi discutată în martie la nivel european.
Confruntat cu numărul foarte mare al migranţilor care debarcă în insulele greceşti venind dinspre Turcia, guvernul de la Atena condus de Kyriakos Mitsotakis a adoptat o lege care scurtează termenele pentru examinarea cererilor de azil, astfel încât migranţii care nu se califică pentru statutul de solicitant de azil să poată fi expulzaţi către ţările lor de origine sau către Turcia vecină.
În luna ianuarie, Ministerul grec al Apărării a lansat o licitaţie pentru instalarea unor „sisteme de protecţie flotante” în Marea Egee, pentru a limita afluxul de migranţi veniţi dinspre Turcia, proiect criticat de opoziţie şi de ONG-uri.
Ministrul Notis Mitarachi a spus despre acest sistem că va fi testat şi va fi implementat doar dacă i se va dovedi eficacitatea.
În prezent peste 36.000 de migranţi sunt găzduiţi în condiţii precare în taberele suprapopulate din insulele greceşti, a căror capacitate maximă este de 6.200 de persoane. De la începutul valului migrator din 2015, Grecia a acordat azil unui număr de circa 40.000 de migranţi, alte circa 87.000 de cereri de azil fiind în curs de examinare.