Bruxelles-ul și negocierile pentru fondul de 1.000 de miliarde de euro / Cu ochii la Merkel
Comisia Europeană va propune, miercuri, un fond de stimulare de aproximativ 1.000 de miliarde de euro pentru a depăși criza provocată de coronavirus, declanșând negocieri dificile între europenii divizați pe tema solidarității financiare, potrivit AFP.
Pozițiile au fost clarificate atunci când Parisul și Berlinul au propus un plan de 500 de miliarde de euro în urmă cu o săptămână, printr-un mecanism fără precedent pentru punerea în comun a datoriilor europene.
O schimbare surprinzătoare a doctrinei din partea Berlinului, mult timp ostilă acestei idei.
Cancelarul Angela Merkel ar putea juca, de asemenea, un rol esențial în discuții, deoarece „ea poate negocia într-un spirit de cooperare cu țările apropiate de Germania, în limitele solidarității” între statele membre, subliniază analiștii consultati de AFP.
Într-adevăr, o datorie comună este respinsă de țările din Nord, care critică laxitatea bugetară a partenerilor din sudul Europei, cei mai afectați de pandemie, dar și cei mai îndatorați și pentru care este mai scump să împrumute.
Propunerea prezentată de Emmanuel Macron și Angela Merkel prevede că, Comisia Europeană finanțează recuperarea prin împrumuturi de pe piețe „în numele UE” și că banii sunt apoi transferați către cele mai afectate țări, sectoare și regiuni, dar nu ca împrumuturi.
O perspectivă opusă de așa-numitele țări „frugale” Olanda, Austria, Danemarca și Suedia.