Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă pe străzile orașului Khabarovsk din Rusia, în sprijinul guvernatorului regional arestat în această săptămână și acuzat de omor, potrivit AFP.

Serghei Furgal, guvernator rus, arestatFoto: Captura YouTube

Un tribunal din Moscova a decis vineri să-l rețină pe Serghei Furgal, în vârstă de 50 de ani, și arestat joi, în așteptarea procesului pentru uciderea mai multor oameni de afaceri în urmă cu 15 ani.

Guvernatorul din Khabarovsk, ales spre surprinderea tuturor în 2018 sub eticheta partidului naționalist LDPR cu aproape 70% din voturi, depășind candidatul Rusiei Unite, partidul de la Kremlin, „respinge categoric și total acuzațiile”, a declarat vineri avocatul său Boris Kojemiakine, citat de agenția de știri TASS.

LDPR l-a sprijinit pe Furgal și a spus sâmbătă că „35.000 de oameni au ieșit în stradă” la Khabarovsk pentru a protesta împotriva arestării sale.

Site-ul local de știri DVHab.ru a numit mitingul „cel mai mare din istoria Khabarovsk”, adăugând că protestul a blocat traficul în acest oraș cu peste 600.000 de locuitori.

Manifestanții au scandat „Libertate”, „Moscova, du-te!” și „Serghei Furgal este alegerea noastră”, potrivit imaginilor publicate pe site.

Unii au marcat semne „Suntem Serghei Furgal”, potrivit DVHab.ru, care estimează numărul de manifestanți între 20.000 și 30.000.

Suporterii locali ai lui Alexei Navalny, principalul oponent al Kremlinului, au declarat că manifestația a atras până la 40.000 de oameni.

Alte acțiuni de protest au fost raportate în orașele mai mici din regiune.

După această arestare, mult mediatizată, LDPR a amenințat că va părăsi Parlamentul.

Forțele de securitate din Rusia au reținut, joi, un guvernator regional, acesta fiind acuzat că ar fi organizat uciderea mai multor antreprenori acum 15 ani, relatează Reuters.

Potrivit imaginilor publicate de Comitetul de Investigații, agenți de securitate mascați l-au tras pe Sergey Furgal, guvernatorul regiunii Habarovsk, din mașină înainte să îl urce într-o dubă.

Furgal va fi pus sub acuzare, potrivit agenției care este versiunea rusă a FBI-ului. Acesta s-ar putea confrunta cu închisoare pe viață, dacă va fi găsit vinovat pentru acuzațiile la adresa sa care vizează fapte petrecute între 2004 și 2005. Printre acuzații se numără și tentativa de omor.

Agenția a spus că patru membri ai unui grup de crimă organizată au fost deja reținuți, iar oamenii implicați au adus dovezi împotriva guvernatorului.

Furgal, membru al Partidului Democrat Liberal din Rusia, cunoscut ca LDPR, și fost avocat, a fost foarte popular în regiune după ce l-a învins în 2018 pe rivalul său de la partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe președintele Putin.