Sari direct la conținut

Bill Gates avertizează că schimbările climatice ar putea avea consecințe mai grave decât pandemia de COVID-19

HotNews.ro
Bill Gates, Foto: Profimedia Images
Bill Gates, Foto: Profimedia Images

Bill Gates a avertizat asupra pericolului reprezentat de o pandemie de ani de zile, vorbind în 2015 despre numărul uriaș de decese pe care o pandemie globală l-ar putea provoca. Acum fondatorul Microsoft avertizează despre o altă urgență cu potențial devastator: schimbările climatice, relatează Business Insider.

„Pe cât de îngrozitoare este această pandemie, schimbările climatice ar putea fi și mai grave”, a afirmat marți Gates într-o postare pe blogul său.

„Dacă vrei să înțelegi tipul de daune pe care schimbările climatice le-ar putea cauza, uită-te la COVID-19 și răspândește durerea pe o perioadă de timp mult mai îndelungată. Pierderea de vieți omenești și greutățile economice sunt egale cu ce se va întâmpla în mod regulat dacă nu eliminăm emisiile de carbon ale lumii”, a scris acesta.

Gates a comparat rata mortalității cauzată de coronavirus – aproximativ 14 decese la 100.000 de locuitori – cu creșterea mortalității așteptată să aibă loc din cauza creșterii temperaturilor la nivel global.

„În următorii 40 de ani creșterea temperaturilor globale este estimată să crească rata mortalității cu același număr – 14 decese la 100.000”, a notat antreprenorul american.

„Dacă emisiile vor rămâne ridicate, până la sfârșitul secolului schimbările climatice ar putea fi responsabile pentru 73 de decese suplimentare la 100.000 de oameni. Într-un scenariu cu o scădere a emisiilor rata deceselor scade la 10 la 100.000”, potrivit acestuia.

Gates afirmă că oricare ar fi scenariul rata mortalității cauzată de schimbările climatice este fie similară cu cea cauzată de noul coronavirus, fie mult mai mare.

„Până în 2060 schimbările climatice ar putea fi la fel de mortale precum COVID-19”, a scris acesta, adăugând că „până în 2100 ar putea fi de cinci ori mai mortale” iar impactul economic ar putea fi la fel de grav, guvernele putând ajunge în situația de a cheltui odată la 10 ani echivalentul sumelor cheltuite cu actuala pandemie.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro