Rebeliune militară în Mali, țară în care România are 120 de soldați / Revolta pleacă din aceeași bază ca în 2012, când a fost dărâmat regimul Toure
O posibilă rebeliune militară este în desfășurare marți în apropierea capitalei maliene Bamako, potrivit ambasadei Norvegiei și unei surse Reuters din domeniul securității.
- Din luna octombrie a anului trecut, România contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și patru elicoptere IAR-330 L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).
”Ambasada a fost notificată despre o rebeliune în Forțele Armate, iar soldații sunt pe drum spre Bamako. Norvegienii trebuie să fie precauți și, de preferat, să stea acasă până când situația se lămurește”, a transmis ambasada norvegiană într-o alertă către cetățenii săi de acolo.
”Da, rebeliune. Armata se pregătește de o luptă”, a declarat o sursă din sectorul securității.
Un purtător de cuvânt militar a confirmat că s-au tras focuri de armă la baza Kati, aflată la 15 kilometri de Bamako, dar nu a dat alte informații.
O altă sursă care se ocupă cu paza organizațiilor nonguvernamentale din Mali a declarat că au fost auzite focuri de armă și lângă biroul premierului țării.
O rebeliune la aceeași bază Kati a dus, în 2012, la lovitura de stat ce l-a dat jos pe președintele de atunci, Amadou Toumani Toure și a favorizat instalarea militanților jihadiști în nordul țării.
Oponenții actualului președinte, Ibrahim Boubacar Keita, au ținut proteste masive din luna iunie și până acum, cerând ca acesta să demisioneze pentru că nu a reușit să reinstaureze climatul de siguranță și să rezolve problema corupției.