SUA: Programul de colectare a metadatelor făcut public de Edward Snowden n-a contribuit la prinderea vreunui terorist – judecător american
Vastul program al Agenției de Securitate Națională (NSA) a Statelor Unite de a monitoriza apelurile telefonice ale americanilor a fost ilegal și posibil neconstituțional, neexistând dovezi că acesta a dus la arestarea vreunui terorist, a hotărât miercuri o instanță federală americană potrivit Business Insider.
Decizia instanței federale de apel afirmă că NSA a încălcat legea prin colectarea de „metadate telefonice” însă a menținut condamnările a patru imigranți somalezi acuzați de strângere de fonduri pentru activități teroriste, hotărând că înregistrarea apelurilor telefonice nu a fost relevantă în condamnarea lor.
Programul NSA de colectare a înregistrărilor apelurilor telefonice ale americanilor a fost făcut public de către Edward Snowden, un fost colaborator al agenției, în 2013, provocând un val de indignare publică și un scandal politic privind serviciile de informații.
NSA a apărat programul de colectare a metadatelor afirmând că acesta a ajutat la dejucarea unor atentate teroriste însă a putut indica înspre un singur exemplu: Basaalay Moalin. Însă colectarea datelor telefonice ale acestuia nu a fost doar ilegală ci și irelevantă în obținerea condamnării, potrivit instanței de apel federale.
Cu alte cuvinte, există „zero dovezi” că programul de supraveghere al NSA a prevenit vreun atac terorist, în contradicție cu declarațiile oficialilor serviciilor de informații americani date după dezvăluirile lui Snowden, a notat judecătoarea Marsha Berzon în motivarea hotărârii.
„Impresia creată de oficialii guvernamentali prin declarațiile publice este contrară și inconsecventă cu conținutul documentelor clasificate”, a scris aceasta. Un purtător de cuvânt al NSA a refuzat să comenteze subiectul pentru Business Insider.
Programul NSA de colectare a metadatelor a fost sistat în 2015 după ce Congresul a adoptat Actul pentru Libertatea SUA care stipulează că păstrarea înregistrărilor apelurilor telefonice trebuie făcută către companiile de telefonie și obținerea lor de către anchetatori poate avea loc doar cu un mandat judecătoresc.
Basaaly Moalin, imigrantul aflat în centrul cazului, va rămâne în detenție fiind condamnat la 18 ani de închisoare.
Citește și: