Victorie majoră pentru Trump înainte de alegeri: Senatul a confirmat-o în funcție pe Barrett / Conservatorii au acum o majoritate de 6 la 3 în Curtea Supremă
Majoritatea republicană din Senatul SUA i-a oferit lui Donald Trump o victorie majoră înainte de alegerile de pe 3 noiembrie, confirmând-o pe Amy Coney Barrett, propunerea președintelui american pentru Curtea Supremă, transmite Reuters.
În mandatul său, Trump a reușit o importantă schimbare a orientării ideologice a principalei curți din Statele Unite, care are acum o majoritate conservatoare de 6 la 3. Ceilalți doi conservatori numiți până acum de Trump la Curtea Supremă sunt Neil Gorsuch și Brett Kavanaugh.
Senatul a votat aproape complet conform liniilor de partid pentru a o confirma pe Barrett pe viață în acest post, scorul fiind de 52 voturi ”pentru” și 48 împotrivă.
Numirea lui Barrett cimentează una dintre cele mai conservatoare Curți Supreme ale SUA din ultimele generații.
Trecerea Curții Supreme și a sistemului judiciar în general spre poziții consevatoare a fost una din realizările președinției lui Trump, ajutat de liderul majorității din Senat, Mitch McConnell.
Nominalizarea a fost sărbătorită imediat de Trump la Casa Albă.
”Familia Barrett a cucerit inima Americii. Este cu adevărat potrivit faptul că Barrett va moșteni locul unei adevărate deschizătoare de drumuri pentru femei, Ruth bader Ginsburg”, a spus Trump, cu o Barrett zâmbitoare lângă el.
Barrett a făcut și ea o scurtă declarație în care și-a declarat independența de Trump și de scena politică:
”Jurământul solemn din seara aceasta înseamnă, în esența sa, că îmi voi îndeplini funcția fără teamă sau pentru favoruri, și că o voi face independent de partidele politice și de preferințele mele”.
Preşedintele Donald Trump a desemnat-o pe Amy Coney Barrett pentru un post în instanţa supremă după decesul judecătoarei Ruth Bader Ginsburg.
Preşedintele SUA dorea confirmarea Senatului înaintea scrutinului prezidenţial şi legislativ din 3 noiembrie, miza fiind consolidarea majorităţii conservatoare în Curtea Supremă de Justiţie. Opoziţia democrată de la Washington considera, însă, că procedura ar fi trebuit să aibă loc după scrutinul prezidenţial şi parlamentar.
Citește și: