Sari direct la conținut

Germania își dorește un "New deal" cu Statele Unite, după alegerile prezidențiale

HotNews.ro
Germania își dorește un "New deal" cu Statele Unite, după alegerile prezidențiale

Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a cerut marți un „new deal” cu Statele Unite după alegeri, în condițiile în care mandatul lui Donald Trump a fost marcat de o degradare a relațiilor germano-americane, scrie AFP.

„Avem nevoie de un parteneriat transatlantic care funcționează, dorim un +new deal+ în acest parteneriat și suntem pregătiți să investim în relația noastră”, a spus acesta, în ziua alegerilor prezidențiale din SUA.

Heiko Maas a insistat asupra necesității de a investi „în viitor, în calitate de parteneri transatlantici, pentru a răspunde împreună la întrările globale”.

„Dorim tuturor americanilor un vot corect, bun și înainte de toate o zi electorală calmă”, a adăugat șeful diplomației germane. „Este o alegere care va deschide calea către ceva, în special când vine vorba de rolul Statelor Unite în lume”.

Această declarație a unui oficial german este mai degrabă neobișnuită, cu câteva ore înainte de finalul scrutinului prezidențial din Statele Unite și în condițiile în care cancelarul Angela Merkel a refuzat luni orice comentariu pe marginea acestui subiect.

Germania a fost în repetate rânduri ținta criticilor lui Donald Trump în acești ultimi patru ani, principalele teme de atac fiind contribuția financiară germană la bugetul NATO și vigoarea exporturilor sale.

La rândul său, vicecancelarul și ministrul Finanțelor, Olaf Scholz, a afirmat că își dorește „pentru cetățenii americani” ca viitorul să fie „marcat de reconciliere și nu de divizare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro