Sari direct la conținut

Statul de drept: Orban rămâne neclintit, în ciuda unei flexibilizări a poziției Poloniei

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Premierul ungar Viktor Orban și-a reafirmat vineri intenția de a opune dreptul de veto la planul de relansare al UE, în ciuda unei posibile schimbări de poziție a Poloniei, scrie AFP.

„Putem ajunge la un compromis chiar fără să redeschidem discuția” pentru a ști dacă trebuie condiționat planul de relansare de statul de drept, declarase joi vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin, la Bruxelles.

„Polonia nu ridică nici cea mai mică obiecție la formularea principiului condiționalității care leagă alocarea de fonduri bugetare de utilizarea lor transparentă și echitabilă”, a adăugat el, lăsând să se înțeleagă că Varșovia și-a schimbat poziția.

Potrivit lui Gowin, Polonia dorește doar să aibă certitudinea că acordul nu va fi folosit niciodată pentru a face presiune asupra altor țări pe subiecte care nu au nicio legătură cu modul în care sunt folosite fondurile europene.

Totuşi, vineri, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Varşovia, Piotr Muller, a scris pe Twitter că poziţia Poloniei de a se opune condiţionării fondurilor UE de respectarea statului de drept rămâne neschimbată, potrivit Agerpres.

Răspunsul premierului ungar nu a întârziat. În opinia sa, nu se pune problema să cedeze asupra unui principiu esențial: nu poți lega bugetul UE de chestiuni politice legate de statul de drept, nici măcar în anexele acordului din iulie asupra acestui plan de relansare.

Viktor Orban afirmă că întâi trebuie distribuite fondurile și ulterior discutat despre statul de drept.

Liderul ungar a rechemat Varșovia la ordine, afirmând că cele două țări au semnat un pact la sfârșitul lui noiembrie care prevede că niciuna dintre cele două state „nu trebuie să accepte o propunere inadmisibilă pentru celălalt”, potrivit documentului parafat la Budapesta.

„Polonezii sunt de asemenea angajați (la veto), țările noastre au semnat o declarație care afirmă că Ungaria și Polonia se susțin reciproc”, a subliniat Orban.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro