Huawei a testat un sistem de recunoaștere facială care poate identifica uigurii și alerta poliția – raport
Huawei și Megvii, una din cele mai mari firme chineze de inteligență artificială, au testat un sistem de recunoaștere facială care poate fi folosit pentru depistarea membrilor minorității uigure și alertarea autorităților, afirmă un nou raport citat de CNBC.
Un document oficial din 2018 redactat de cele două companii chineze arată că Huawei a testat programul Megvii pe infrastructura sa video cloud.
Documentul a fost descoperit de IPVM, o companie americană de analiză a înregistrărilor video. IPVM și-a prezentat descoperirea jurnaliștilor de la Washington Post care au prezentat marți pentru prima dată știrea.
Testul a fost realizat pentru a vedea dacă echipamentele Huawei sunt compatibile cu programul de recunoaștere facială al Megvii, potrivit raportului IPVM.
Huawei a furnizat echipamente precum camere de supraveghere, servere și infrastructură cloud în timp ce Megvii a venit cu partea de software, adaugă raportul.
Ca parte a verificărilor a fost testată și o funcție denumită „alertă uiguri”. O altă funcție a software-ului a putut stabili „etnia” ca parte a „analizei trăsăturilor faciale”, potrivit raportului.
În 2018 ONU și-a exprimat îngrijorările vizavi de informațiile potrivit cărora în regiunea Xinjiang din vestul Chinei peste un milion de persoane sunt internate în „așa-numite centre pentru combaterea extremismului și alte două milioane au fost internate cu forța în așa numite ‘lagăre de reeducare’ pentru îndoctrinare culturală și politică”.
Multe din aceste lagăre funcționează pe baza a ceea ce Amnesty International descrie ca fiind o lege „extrem de restrictivă și discriminatorie” despre care China spune că este menită să combată extremismul.
În luna iunie a acestui an, ONU și-a exprimat noi îngrijorări privind „reprimarea colectivă a populației, în special a minorităților religioase și etnice, în Xinjiang și Tibet”.
Ministerul de externe al Chinei nu a oferit imediat comentarii CNBC privind noul raport, însă ambasada Chinei din Washington a declarat săptămâna trecută despre o știre separată privind reprimarea uigurilor că este o „dezinformare” din partea politicienilor americani care doresc să „îngrădească dezvoltarea Chinei”.
„Persoanele din toate grupurile etnice din Xinjiang duc o viață fericită și plină de împliniri după ce au scăpat de sărăcie și cu nivelul de trai îmbunătățit”, a afirmat ambasada chineză într-un comunicat.
Guvernul chinez a respins în mod repetat acuzațiile privind încălcarea drepturilor și reprimarea etnicilor uiguri și a altor minorități din regiunea Xinjiang.
IPVM a descoperit documentul Huawei/Megvii care era marcat drept „confidențial” printr-o căutare pe Google după ce acesta a fost încărcat anul trecut pe website-ul Huawei.
„Colaborarea dintre Huawei și Megvii cu privire la uiguri provoacă noi semnale de alarmă și dovedește că multe mari companii chineze de supraveghere/recunoaștere facială sunt profund implicate în reprimarea uigurilor. Oricine face afaceri cu aceste firme ar trebui să ia notă”, a concluzionat raportul IPVM.
Huawei și Megvii nu au negat veridicitatea documentului descoperit de IPVM însă un purtător de cuvânt al gigantului telecom a afirmat că sistemul nu a fost folosit într-un scenariu din viața reală.
„Raportul privește doar un test și nu a fost aplicat în viața reală”, a afirmat Huawei într-un comunicat, adăugând că „Huawei oferă doar produse de uz general pentru acest tip de testări. Nu oferim algoritmi personalizați sau aplicații”.
Megvii a declarat pentru CNBC că „soluțiile oferite nu sunt proiectate pentru a viza sau eticheta grupuri etnice”, un purtător de cuvânt al companiei adăugând că „afacerea noastră este orientată spre starea de bine și siguranța indivizilor, nu monitorizarea oricăror grupuri demografice”.
Documentul Huawei/Megvii a fost între timp dat jos de pe site-ul Huawei.
Cei de la IPVM s-au declarat circumspecți privind posibilitatea recunoașterii faciale pe baza etniei, notând dificultățile tehnice ale unei astfel de tentative.
„Rămânem sceptici cu privire la acuratețea recunoașterii etnice, fie că este vorba de uiguri sau alții, chiar și în condiții perfecte, condițiile din viața reală pentru camerele de supraveghere (unghiuri proaste, lumină proastă, distanțe, etc.) exacerbând [dificultățile]”, a afirmat IPVM într-un email trimis CNBC.
Citește și: