Sari direct la conținut

Prima apariție după condamnare: Navalnîi judecat pentru calomnie. Opozantul rus i-a transmis judecătoarei să ia lecții de drept

HotNews.ro
Alexei Navalnii, Foto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images
Alexei Navalnii, Foto: Babushkinsky District Court / TASS / Profimedia Images

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a compărut vineri în faţa unui tribunal pentru reluarea unui proces de calomnie, la zece zile după condamnarea sa la aproape trei ani de închisoare, relatează AFP, citată de Agerpres.

Audierea a început puţin după 07:00 GMT, în prezenţa principalului critic la adresa Kremlinului. Cu această ocazie, la fel ca la fiecare proces al lui Navalnîi, efective importante de poliţie au fost desfăşurate în jurul clădirii tribunalului, după cum a constatat un reporter al agenţiei de presă franceze.

Apărarea a cerut, încă din debutul acestei a doua audieri a procesului, recuzarea judecătoarei. Din boxa de sticlă rezervată acuzaţilor, Navalnîi i-a transmis preşedintei Vera Alimova „să se ducă să ia lecţii” de drept.

El şi-a înmulţit săptămâna trecută schimburile de replici dure cu Ministerul Public şi cu judecătoarea, denunţând părtinirea acestora şi subordonarea lor puterii.

Militantul anticorupţie este acuzat că ar fi distribuit informaţii „mincinoase” şi „injurioase” cu privire la un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, care apărase într-un videoclip al campaniei din vara trecută referendumul privind întărirea puterilor lui Vladimir Putin. Opozantul îi calificase pe cei care interveneau în acest videoclip, între care veteranul respectiv, drept „ruşine a naţiunii” şi „trădători”.

Procesul a început la 5 februarie, cu mărturia de la distanţă a acuzatorului său Ignat Artiomenko, fost combatant în vârstă de 94 de ani, aflat într-o stare de sănătate precară.

Inamic declarat al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a fost condamnat la 2 februarie la doi ani şi opt luni de închisoare pentru că ar fi încălcat un control judiciar datând din 2014.

El acuză autorităţile că vor să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire de care îl face responsabil pe preşedintele Vladimir Putin.

Arestarea lui Navalnîi în 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, a suscitat manifestaţii de susţinere, reprimate cu brutalitate în toată ţara, cu peste 10.000 de arestări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro