Ungaria: Universități europene acordă diplome studenților care protestează împotriva acțiunilor lui Viktor Orban
Studenții maghiari, care boicotează cursurile universitare de luni de zile pentru a denunța o influențare ideologică de către Viktor Orban, vor putea beneficia de diplome de urgență de la mai multe universități europene, potrivit unui comunicat publicat miercuri, potrivit AFP.
Studenții Universității de Artă Dramatică și Cinematografică (SZFE) din Budapesta nu își vor pierde anul, „chiar dacă nu vor să urmeze cursul clasic din cauza reorganizării verii trecute”, a spus grupul „Freeszfe” care reprezintă protestatarii.
Majoritatea celor 400 de studenți ai acestei instituții istorice din Budapesta, fondată acum 155 de ani, au blocat campusul timp de 71 de zile, din septembrie până în noiembrie, susținuți de mulți profesori care au intrat în grevă de solidaritate.
Aceștia au protestat împotriva plasării sub supraveghere a înființării lor de către o fundație apropiată de premierul Viktor Orban și numirea de către guvern a unui nou consiliu de administrație, considerat „nelegitim”.
În același timp, au continuat cu cursurile mai întâi în spațiile ocupate și apoi online din cauza restricțiilor legate de pandemie. Asociația, finanțată prin donații, caută „o clădire care să poată servi drept bază” pentru SZFE.
Colectivul studențesc a semnat acorduri cu facultăți din Austria, Germania, Polonia și Elveția, astfel încât această muncă să fie recunoscută.
Aceste universități, în principal responsabile de evaluare în timp ce predarea este asigurată de profesori maghiari de renume, „toate au același obiectiv: să ofere o cale de ieșire pentru studenții care pun la îndoială libertatea de educație și autonomia oferită de SZFE”, subliniază „Freeszfe”.
Deocamdată, 150 de tineri sunt preocupați și „se desfășoară discuții” cu alte structuri „pentru a primi mai mult” ajutor.
Autonomia universității este legal garantată de Carta europeană a drepturilor fundamentale, Ungaria fiind membră a Uniunii Europene (UE) din 2004.