China a lansat o linie telefonică de urgență pentru reclamarea „nihilismului istoric” din mediul online
Autoritățile de la Beijing au lansat o linie telefonică de urgență pentru ca persoanele să poată raporta comentariile din mediul online care „defăimează” conducerea și istoria Partidului Comunist înainte de a o suta sa aniversare, relatează Reuters.
Linia le permite utilizatorilor din mediul online să raporteze persoanele care „distorsionează” istoria partidului, îi atacă politicile și conducerea, defăimează eroii naționali și „neagă excelența culturii socialiste avansate” în mediul online, potrivit unui anunț postat de o ramură a Administrației Ciberspațiului din China.
„Unele persoane cu motive ascunse…au răspândit informații istorice greșite și nihiliste în mediul online, distorsionând cu rea intenție, denigrând și negând istoria Partidului”, afirmă postarea.
„Sperăm ca majoritatea utilizatorilor Internetului să își joace rolul lor în supervizarea societății…și să raporteze cu entuziasm informațiile dăunătoare”, a mai precizat aceasta.
„Nihilismul istoric” este un termen folosit în China pentru a descrie îndoielile publice și scepticismul privind relatările Partidului Comunist cu privire la evenimente din trecut.
Internetul este puternic cenzurat în această țară și majoritatea platformelor social media, motoarelor de căutare și agențiilor de presă străine sunt interzise.
Autoritățile care monitorizează mediul online înăspresc cu regularitate cenzura exercitată asupra mediului online înaintea unor aniversări istorice, întruniri politice sau evenimente sportive.
Anunțul postat vineri nu a precizat însă ce pedepse vor fi aplicate asupra persoanelor reclamate prin intermediul linii de urgență însă cetățenii chinezi se confruntă deja cu perspectiva încarcerării și alte sancțiuni legale pentru postarea de conținut care este critic la adresa conducerii țării, politicilor sale și istoriografiei oficiale.
Amendamente adoptate mai devreme în cursul acestui an stipulează că persoanele care „insultă, defăimează sau încalcă” memoria eroilor naționali și „martirilor” chinezi pot primi o sentință de până la 3 ani de închisoare.
Săptămâna trecută autoritățile din regiunea Jiangsu din estul țării au reținut un tânăr de 19 ani pentru că ar fi postat comentarii „jignitoare” în mediul online despre ocuparea japoneză din 1937 a orașului Nanking.
Site-urile social media chineze care nu cenzurează conținutul critic pot fi la rândul lor sancționate financiar sau suspendate temporar conform legislației din China.
Citește și: