To Vima: Indignare în Europa din cauza actului de „piraterie aeriană” comis de Belarus
„Thrillerul” în care a fost implicat un avion Ryanair, care a decolat de la Atena spre Vilnius și a fost obligat de către autoritățile din Belarus să aterizeze pe aeroportul din Minsk, capătă proporţii politice. Politicieni europeni și mass-media internațională vorbesc în mod clar despre răpire și piraterie aeriană, deoarece agenți ai serviciilor de securitate l-au arestat pe jurnalistul belarus de opoziție Roman Protasevici, au deturnat avionul care zbura din Grecia către Lituania și au forțat aeronava Ryanair să aterizeze în capitala Belarusului, sub pretextul că ar exista o bombă la bord, scrie cotidianul grec To Vima, citat de Rador.
Donald Tusk: Lukașenko a devenit o amenințare nu numai pentru cetățenii săi, ci și pentru securitatea internațională
Președintele Partidului Popular European, Donald Tusk, solicită un răspuns imediat și dur din partea guvernelor și instituțiilor europene, susţinând că președintele Belarusului, Aleksander Lukaşenko, ar fi ordonat aterizarea forțată la Minsk a unui avion de linie care zbura de la Atena către Vilnius şi arestarea activistului Roman Protasevici.
„Lukașenko a devenit o amenințare nu numai pentru cetățenii săi, ci și pentru securitatea internațională” a spus Donald Tusk, adăugând că acest „act de terorism de stat necesită un răspuns imediat și dur din partea tuturor guvernelor și instituțiilor europene”.
Reacție furioasă din partea Lituaniei
Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a scris pe Twitter: „Pasagerii și echipajul zborului Ryanair de la Atena la Vilnius s-au aflat în pericol în momentul în care au fost obligați să aterizeze la Minsk. Cerem ca avionul și pasagerii să plece imediat spre Vilnius!”
Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a cerut astăzi Belarusului să-l elibereze pe activistul opoziției bieloruse Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului cu destinația Vilnius. Zborului comercial al Ryanair i s-a ordonat să aterizeze „cu forța”, a declarat președintele într-o declarație trimisă prin e-mail.
„Cer aliaților NATO și UE să răspundă imediat la amenințarea pe care regimul belarus o reprezintă pentru aviația civilă internațională. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri imediate pentru a face ca acest lucru să nu se mai repete”, a spus preşedintele lituanian. El a promis că va discuta problema luni, la summitul UE.
Consilierul prezidențial Asta Skaisgirytė a declarat că operațiunea de deviere a avionului, care transporta aproximativ 170 de persoane din 12 țări, pare a fi fost planificată dinainte. Serviciile secrete din Belarus știau cine se afla în avionul care a fost forțat să aterizeze cu ajutorul unui avion de luptă MIG-29. Protasevici locuiește în Vilnius din noiembrie, a mai spus consilierul prezidențial.
Anunțul Ministerului grec de Externe
„Ministerul de Externe este în contact permanent cu serviciile competente și cu partenerii europeni în legătură cu aeronava care opera ruta Atena -Vilnius și a aterizat în mod forţat la Minsk”, a declarat Ministerul de Externe într-o postare pe Twitter. „Principala noastră preocupare este siguranța tuturor pasagerilor”, se mai arată în comunicatul ministerului.
Potrivit Deutsche Welle, a existat o reacție şi din partea Ministerului German de Externe, care a cerut Belarusului să explice imediat de ce avionul a schimbat direcția și de ce Protasevici a fost arestat.
Ce a comentat opozanta lui Lukaşenko
Liderul opoziției bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, a intervenit pe Twitter pentru a cere eliberarea imediată a lui Protasevici și impunerea de noi sancțiuni asupra Minskului. „Regimul Lukașenko a pus în pericol viața oamenilor din avion. Nimeni care zboară deasupra Belarusului nu mai este în siguranță”, a scris ea.