Sari direct la conținut

Prima apariție a liderului Aung San Suu Kyi, înlăturată de la putere în urma loviturii de stat din Myanmar

HotNews.ro
Aung San Suu Kyi, Foto: Agerpres
Aung San Suu Kyi, Foto: Agerpres

Liderul Myanmar Aung San Suu Kyi a apărut în public pentru prima oară de la înlăturarea guvernului său prin lovitura de stat a armatei din februarie. Ea și-a făcut apariția la o întâlnire cu echipa de avocați, informează Reuters care îl citează pe unul dintre membrii echipei.

Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, părea să fie într-o formă de sănătate bună, iar întrevederea a durat în jur de 30 de minute. Pe durata arestului, ea nu a avut acces la presă, astfel încât nu prea știa ce se întâmplă, a povestit șeful echipei sale de avocați, Khin Maung Zaw.

Lidera Myanmar, laureată a premiului Nobel pentru pace în 1991 pentru eforturile de democratizare a țării, se numără printre cei peste 4.000 de oameni arestați în urma loviturii militare de stat din 1 februarie. Ea se confruntă cu acuzații ridicole: de la posesia ilegală a unor stații radio walkie-talkie la încălcarea legii privind secretele de stat, riscând o condamnare de până la 14 ani de închisoare.

După preluarea puterii de către junta militară, Myanmar a fost dominat de proteste zilnice, marșuri și greve. Armata a făcut uz de forță, peste 800 de protestatari fiind uciși, potrivit organizațiilor neguvernamentale.

Suu Kyi le-a urat oamenilor ”multă sănătate” și s-a referit și la o posibilă dizolvare a partidului său, Liga Națională pentru Democrație.

„Partidul nostru s-a născut din rândul poporului și va continua să existe atâta vreme cât poporul îl va susține”, a spus Suu Kyi, citată de avocatul ei.

Comisia electorală numită de junta militară ar urma să dizolve LND susținând că victoria formațiunii în alegerile din noiembrie s-a bazat pe o fraudă electorală. Acuzațiile au fost respinse de fosta comisie electorală. În același timp, liderii militari au amenințat că cei implicați în așa-zisa fraudare a scrutinului ar putea fi judecați pentru trădare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro