Sari direct la conținut

Atacul asupra navei Mercer Street: Iranul dezminte orice implicare / Israel: Deținem „probe” privind implicarea Teheranului / Marea Britanie: „Foarte probabil” Iranul a atacat petrolierul / SUA: „Suntem siguri că Iranul”

HotNews.ro
Atacul asupra petrolierului Mercer Street, Foto: Colaj foto
Atacul asupra petrolierului Mercer Street, Foto: Colaj foto

Iranul a respins duminică acuzaţiile potrivit cărora s-ar afla la originea atacului comis săptămâna aceasta în largul coastelor Omanului împotriva unui petrolier administrat de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer (locul 197 în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari).

„Regimul sionist (…) a creat insecuritate, teroare şi violenţă… Acuzaţiile despre implicarea Iranului sunt condamnate de Teheran. Astfel de acuzaţii ale Israelului au ca scop să distragă atenţia de la fapte şi sunt neîntemeiate. Nu este prima oară când (Israelul) lansează astfel de acuzaţii împotriva Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Said Khatibzadeh, la o conferinţă de presă săptămânală difuzată online, relatează AFP, Reuters și Agerpres.

Un român şi un britanic au fost ucişi joi când nava Mercer Street, care naviga sub pavilion liberian, a fost atacată. Au existat mai multe explicaţii în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu petrolierul. Zodiac Maritime a descris incidentul drept o „presupusă piraterie”, iar o sursă de la Centrul de Securitate Maritimă din Oman a declarat că a fost vorba despre un accident petrecut în afara apelor teritoriale ale Omanului.

Surse americane şi europene familiare cu informările întocmite de serviciile secrete au afirmat că Iranul este principalul suspect pentru acest incident, despre care o oficialitate din domeniul apărării SUA a spus că ar fi fost efectuat de o dronă, adăugând că guvernele implicate sunt în căutarea unor dovezi concludente.

Premierul israelian susţine că deţine „probe” privind implicarea Iranului

Premierul israelian Naftali Bennett a dat asigurări duminică că ţara sa dispune de „probe” privind implicarea Iranului în atacul asupra petrolierului operat de un miliardar israelian, relatează Agerpres.

„Tocmai am auzit că Iranul, într-un mod laş, încearcă să scape de responsabilitatea care îi revine în această afacere, că neagă (orice implicare – n.r.) Aşa că pot spune cu o certitudine absolută că Iranul a comis acest atac împotriva navei (…) Există probe pentru acest lucru”, a declarat Bennett cu prilejul unei reuniuni săptămânale a guvernului.

„Ne aşteptăm ca comunitatea internaţională să transmită cu claritate regimului iranian că a comis o gravă eroare. În orice eventualitate, ştim cum să trimitem un mesaj Iranului în modul nostru”, a adăugat Bennett, fără a furniza alte informaţii.

Reacția a venit imediat după ce Republica Islamică Iran, duşmanul numărul unu al Israelului, a respins duminică, catalogându-le drept „nefondate”, acuzaţiile Israelului că este la originea atacului de joi împotriva petrolierului operat de israelianul Eyal Ofer.

Ministrul britanic de externe susţine că „foarte probabil” Iranul a atacat petrolierul

Pe de altă parte, tot duminică, ministrul britanic de externe Dominic Raab a declarat că, potrivit estimării britanice, este „foarte probabil” ca Iranul să fi comis atacul asupra petrolierului şi a precizat că lucrează împreună cu partenerii la un „răspuns concertat”, relatează Agerpres.

„Regatul Unit condamnă atacul ilegal şi crud comis asupra unei nave comerciale în largul coastei Omanului, în care au murit un cetăţean britanic şi un român”, a afirmat într-o postare pe Twitter ministrul britanic de externe.

„Credem că atacul a fost deliberat, ţintit şi o încălcare clară a legii internaţionale de către Iran”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Dominic Raab a precizat că evaluarea britanică a ajuns la concluzia că este „foarte probabil” ca Iranul să fi comis atacul asupra petrolierului Mercer Street utilizând una sau mai multe drone.

„Regatul Unit lucrează cu partenerii noştri internaţionali la un răspuns concertat la acest atac inacceptabil”, a spus el, făcând apel la Iran „să înceteze imediat acţiunile care pun în pericol pacea şi securitatea regională şi internaţională”.

Tot duminică, armata israeliană a anunţat că şeful forţelor armate israeliene a discutat cu omologul său britanic.

Locotenent-generalul Aviv Kohavi şi generalul britanic Nick Carter au discutat despre „evenimente recente în regiune şi provocările comune cu care se confruntă ambele ţări”, se precizează în comunicatul armatei israeliene, care nu menţionează în mod specific incidentul Mercer Street.

Antony Blinken: „Suntem siguri că Iranul a comis atacul”

SUA „sunt sigure că Iran a comis atacul” criminal asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în marea Omanului, a anunţat duminică secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului şi Marii Britanii, relatează Agerpres.

„După ce am trecut în revistă informaţiile la dispoziţia noastră, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibili, o armă criminală din ce în ce mai utilizată în regiune”, a precizat Blinken într-un comunicat.

Washingtonul „se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de ea pentru o replică adecvată şi iminentă”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

„Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează după o serie de atacuri şi comportamente agresive”, a subliniat secretarul de stat american.

SUA se alătură astfel Marii Britanii şi Israelului, care au atribuit deja atacul Iranului. Teheranul neagă însă orice implicare în acest atac.

*****

Joi, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în marea Omanului. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey şi un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra aflată în proprietatea lui Eyal Ofer.

De ani de zile, Israelul şi Iranul se înfruntă direct sau indirect în Liban, în Siria şi în Fâşia Gaza. Însă în ultimele luni această rivalitate s-a mutat pe mare, odată cu apariţia unei misterioase serii de sabotaje şi atacuri, notează agenția AFP.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro