Cofondatorul şi numărul 2 al mişcării talibane a revenit în Afganistan / Cine este mollahul Abdul Ghani Baradar
Mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator şi numărul 2 al mişcării talibane, a revenit marţi în Afganistan din Qatar, unde conducea biroul politic al mişcării, a anunţat un purtător de cuvânt, potrivit AFP.
„O delegaţie de nivel înalt condusă de mollahul Baradar a plecat din Qatar şi a ajuns în ţara noastră mult-iubită în această după-amiază, aterizând pe aeroportul din Kandahar”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt al talibanilor, Mohammad Naeem, la două zile după ce aceştia au cucerit din nou puterea în Afganistan.
Cine este mollahul Abdul Ghani Baradar
Baradar este primul înalt responsabil în activitate al talibanilor a cărui revenire este anunţată public după alungarea lor de la guvernare de o coaliţie condusă de SUA în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.
Oraşul Kandahar a fost capitala talibanilor când aceştia s-au aflat la putere între 1996 şi 2001. De altfel, mişcarea lor s-a născut în provincia Kandahar la începutul anilor 1990.
Abdul Ghani Baradar, născut în provincia sudică Uruzgan (sud) şi crescut la Kandahar, este cofondatorul mişcării talibanilor alături de mollahul Omar, decedat în 2013, dar a cărui moarte a fost ţinută secretă timp de doi ani.
La fel ca pentru numeroşi afgani, viaţa i-a fost marcată de invazia sovietică din 1979, care a făcut din el un mujahedin, şi se crede că Baradar a luptat alături de mollahul Omar.
În 2001, după intervenţia militară americană şi căderea regimului taliban, el ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenţi dispuşi la un acord în care ar fi recunoscut administraţia de la Kabul. Iniţiativa s-a dovedit însă fără succes.
Baradar era şeful militar al talibanilor în momentul în care a fost arestat în 2010 la Karachi, în Pakistan. A fost eliberat în 2018, la presiunea mai ales a Washingtonului.
Ascultat şi respectat de diferitele facţiuni talibane, Baradar a fost numit ulterior şeful biroului lor politic, aflat în Qatar.
De acolo a condus negocierile cu Statele Unite de retragere a forţelor străine din Afganistan, apoi discuţiile de pace fără rezultat cu guvernul de la Kabul.