Curtea Supremă din Polonia cere ajutorul UE pentru o decizie cu privire la creditele în valută
Curtea Supremă de Justiţie din Polonia a decis să solicite ajutorul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a rezolva un impas cu privire la numirea judecătorilor, care blochează procedurile judiciare într-un caz mai vechi cu privire la creditele în valută, a anunţat joi un purtător de cuvânt.
Acest anunţ vine după ce Curtea Supremă de Justiţie din Polonia nu a reuşit, încă odată, să emită o decizie cu privire la modul în care tribunalele inferioare ar trebui să abordeze miile de dosare care implică împrumuturi în franci elveţieni, scrie Agerpres.
„Şedinţa Curţii Supreme s-a încheiat cu decizia de a deferi întrebările preliminare către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, a declarat purtătorul de cuvânt Aleksander Stepkowski.
Înainte de această şedinţă, avocaţii apreciau că un conflict între judecătorii desemnaţi de mai multă vreme în Curtea Supremă şi noii lor colegi face improbabilă luarea unei decizii. Mulţi judecători numiţi de mai mult vreme în Curtea Supremă cred că noii lor colegi au fost desemnaţi în mod ilegal ca urmare a reformelor introduse de partidul la putere Lege şi Justiţie (PiS), care potrivit criticilor a politizat sistemul de justiţie.
Unii judecători mai vechi susţin că verdictele adoptate cu participarea noilor judecători ar putea fi puse sub semnul întrebării ulterior. În aceste condiţii, Curta Supremă a decis să trimită trei întrebări care au legătură cu acest subiect la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, a precizat Aleksander Stepkowski.
„Desigur că sistemul de desemnare a judecătorilor este foarte important dar 700.000 de oameni aşteaptă o decizie în acest dosar, ar fi putut alege un alt dosar pentru a pune aceste întrebări”, a apreciat Andrzej Zorski,un avocat specializat în cazurile care implică credite în franci elveţieni.
Au trecut aproape două decenii de când 700.000 de polonezi, atraşi de dobânzile mult mai reduse la creditele ipotecare în franci elveţieni comparativ cu cele în zloţi, au contractat credite ipotecare în franci elveţieni. Acest portofoliu de credite se ridică în prezent la 124 miliarde zloţi (31 miliarde dolari), aproape o treime din totalul creditelor ipotecare din Polonia, însă mulţi debitori plătesc rate mult mai mari decât se aşteptau din cauza creşterii valorii francului elveţian.
Deşi creditele ipotecare în franci elveţieni au generat probleme şi în alte ţări din Europa, inclusiv în Ungaria, România şi Croaţia, Polonia a făcut cei mai mici paşi în a răspunde la plângerile debitorilor.
Băncile s-au folosit de ameninţarea că vor da în judecată clienţii pentru a limita un val de litigii care ar putea apărea de pe urma unui portofoliu de credite ipotecare în valută în valoare de aproximativ 31 de miliarde de dolari, majoritatea credite ipotecare în franci elveţieni contractate la începutul acestui secol. Riscurile legale asociate cu aceste împrumuturi au obligat băncile să recurgă la deprecieri semnificative de active şi de asemenea au redus profiturile băncilor.