Sari direct la conținut

Canalul Mânecii: Boris Johnson este "revoltat" de activitatea contrabandiștilor şi face apel la Franța

HotNews.ro
Migranti salvati in Canalul Manecii, Foto: Gary Stone / News Licensing / Profimedia
Migranti salvati in Canalul Manecii, Foto: Gary Stone / News Licensing / Profimedia

Miercuri, premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat „indignarea” în legătură cu activitatea reînnoită a contrabandiștilor „criminali” care organizează traversările ilegale ale Canalului, dând vina pe Franţa înainte de o întâlnire franco-britanică, potrivit La Libre.bg.

Guvernul britanic, care a făcut din întărirea luptei împotriva imigrației o prioritate după Brexit, vrea să facă aceste treceri periculoase impracticabile și, de multă vreme, face presiuni asupra Franței să își intensifice eforturile pentru a le preveni. Dar s-au observat fluxuri record în ultimele luni, cu un nou val în ultimele zile din cauza vremii bune care facilitează traversările.

Întrebat în Parlament pe această temă, Boris Johnson a spus că „împărtășeşte indignarea și frustrarea (deputatului care îl chestionează, nota editorului) cu privire la atitudinea crudă a gangsterilor, a infractorilor care iau banii oamenilor disperați și înspăimântați pentru a-i ajuta să efectueze o traversare foarte, foarte periculoasă”.

El a asigurat că guvernul său încearcă să rezolve problema „în cel mai bun mod posibil, adică să se asigure că aceşti oameni nu părăsesc coastele franceze”: „Depindem mult de ceea ce fac francezii”, a spus el.

Ministrul de Interne, Priti Patel, a vorbit despre acest subiect cu omologul său francez Gerald Darmanin, miercuri, pe marginea unei reuniuni internaționale la Londra. Descriind discuțiile ca fiind „constructive”, Patel a spus că „a arătat clar că obținerea de rezultate și încheierea traversărilor reprezintă o prioritate majoră pentru poporul britanic”.

În cadrul unei întâlniri anterioare de la sfârșitul lunii iulie, Londra s-a angajat să plătească Franței peste 60 de milioane de euro în 2021-2022 pentru a finanța consolidarea prezenței forţelor de ordine franceze la graniţe.

Dar, potrivit mai multor mass-media britanice, doamna Patel a amenințat la începutul acestei săptămâni în fața deputaților că nu va plăti aceste fonduri promise din cauza lipsei de progrese din partea franceză.

„Franța folosește (…) resurse considerabile și în continuă creștere pentru a preveni trecerea către Regatul Unit, indiferent dacă se face pe uscat sau pe mare”, a subliniat, la rândul său, anturajul ministerului de Interne francez pentru AFP, indicând că au împiedicat mai mult de una din două treceri de la începutul anului, adică trecerea a peste 10.000 de migranți.

Finanțarea britanică este „o contribuție echitabilă la acest efort, care se bazează în principal pe forțele franceze. Condițiile acestei finanțări au fost negociate în detaliu cu partea britanică și nu s-a pus niciodată problema condiționării plății cu obiective cuantificate”, a declarat aceeași sursă. Ea a avertizat că „o astfel de abordare ar reflecta o pierdere serioasă a încrederii în cooperarea noastră”.

Apărând o „abordare cooperativă” a acestei „probleme comune”, anturajul ministrului de interne a avertizat că „dacă guvernul britanic va trebui să aleagă o altă cale, vom ști cum să suportăm consecințele”.

Luni, 785 de migranți au ajuns în Marea Britanie, trecând ilegal Canalul, după ce, în luna august, s-au ajuns la 828 de treceri de o zi, potrivit Londrei.

Miercuri, la Dungeness, în sudul Angliei, unde bărcile care transportau migranți au ajuns în număr mare în ultimele zile, polițiștii și vameşii scrutau orizontul de pe plaja de pietriș, în așteptarea sosirii de noi bărci, a notat un jurnalist AFP.

Un rezident local a declarat pentru AFP că poliția „nu a putut ține pasul” cu ritmul crescut al sosirilor de săptămâna aceasta. Potrivit acestuia, traversările au crescut în ultimii doi sau trei ani: „Înainte vedeam câte o barcă din când în când. Acum vedem trei, patru, cinci sau mai multe într-o zi”, a mai precizat el. (Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro