Sari direct la conținut

Cum e să ai COVID-19 într-o țară în care oficial boala nu există (BBC)

HotNews.ro
Asgabat este cel mai scump oras din lume pentru expati in 2021, Foto: Robert Preston Photography / Alamy / Profimedia Images
Asgabat este cel mai scump oras din lume pentru expati in 2021, Foto: Robert Preston Photography / Alamy / Profimedia Images

Turkmenistanul este una dintre puținele țări, alături de Coreea de Nord, care se declară „liberă de Covid. Asta deși datele neoficiale sugerează că se confruntă cu al treilea și posibil cel mai puternic val de Covid-19, scrie BBC. Sayahat Kurbanov se sufoca. Gâfâia de parcă ar fi alergat la un maraton, iar durerea din piept era insuportabilă. Pe scurt, avea toate simptomele coronavirusului. Problema era că se afla în Turkmenistan, unde pacienții ca el nu există.

Când a chemat o ambulanță luna trecută, medicul i-a spus că are pneumonie și că ar trebui să meargă urgent la spital. Domnul Kurbanov (nu este numele său adevărat) știa că, mai nou, medicii țării se refereau la cazurile de Covid când spuneau ”pneumonie”.

În drum spre spital, dl Kurbanov a reușit să sune la clinica la care făcuse un test Covid cu câteva zile mai devreme. „Este pozitiv”, a auzit o voce liniștită spunând. „Ce este pozitiv?” a strigat el, „Am Covid?” „Da”, a venit răspunsul.

Abia mai târziu a descoperit că nu va primi niciodată o hârtie care să îi confirme oficial că este pozitiv în Turkmenistan.

Primul spital la care a mers a refuzat să-l ducă pentru că era plin. „Simțeam că mor pe drum”, a spus dl Kurbanov. „Am început să lovesc fereastra ambulanței și am strigat” Te rog, oprește-te, nu mai pot respira „. Mi-au dat oxigen, dar nu a ajutat prea mult”.

Următorul spital a refuzat, de asemenea, să-l primească, pentru că le era interzis să primească pacienți care nu erau înregistrați în capitala, Ashgabat. „Am început să intru în panică. L-am întrebat pe doctor:„ Ce ar trebui să fac? O să mor aici? „

A chemat un medic pe care îl cunoștea și a cerut ajutor. După numeroase apeluri telefonice și conversații aprinse a fost în cele din urmă primit.

Starea lui nu s-a îmbunătățit în următoarele cinci zile. „Nu puteam respira și făceam atacuri de panică din cauza asta. Parcă m-aș fi scufundat sub apă și nu mai ieșeam la suprafață.”

A strigat după asistente medicale care să-i dea ceva pentru a-i atenua durerea.

Intrarea în spital nu este întotdeauna suficientă pentru a primi tratament în Turkmenistan, spune dl Kurbanov. Medicii ignoră în mod obișnuit pacienții, iar asistentele medicale nu trec să te vadă decât dacă cineva suspus sună persoanele potrivite.

De asemenea, spitalul nu avea suficient personal. Erau doar câteva asistente care îngrijeau mai mult de 60 de persoane. Au fost momente femeia de serviciu administra injecții, a spus el.

Asistentele spuneau povești despre pacienți care se prăbușeau și mureau în fața lor, deoarece nu existau ventilatoare disponibile iar mașinile de oxigen nu funcționau. Medicii i-au schimbat tratamentul dlui Kurbanov de mai multe ori.

A cheltuit aproximativ 2.000 de dolari pentru medicamente și mită, o sumă imensă în Turkmenistan și a fost externat după 10 zile.

Site-ul Turkmen.news a identificat peste 60 de persoane care au murit de Covid-19 de la începutul pandemiei. Autoritățile turkmene nu raportează însă cazuri de coronavirus.

Președintele Gurbanguly Berdymukhammedov, fost dentist, folosește imaginea unei națiuni sănătoase ca nucleu al propagandei de stat. A admite că țara este afectată de pandemie ar putea submina legitimitatea regimului său.

Cu toate acestea, un caz petrecut anul trecut era cât pe ce să-i strice jocurile. Un diplomat turc din Așgabat s-a îmbolnăvit. Kemal Uckun a prezentat simptome tipice ale coronavirusului: durere în piept, transpirație, febră. A fost diagnosticat cu pneumonie.

Soția sa, Guzide Uckun, a trimis radiografiile la spitalele turcești și toate au confirmat că are Covid-19. Ea a încercat cu disperare să-l aducă pe domnul Uckun în Turcia, dar autoritățile turcmene au refuzat să permită unui avion medical să-l transporte.

Permisiunea a fost acordată la câteva ore după moartea sa. Corpul domnului Uckun a fost îmbălsămat, iar experții criminalistici au spus că nu au putut găsi urme de coronavirus.

Autoritățile turkmene au introdus unele măsuri de carantină pentru a opri răspândirea bolii. Dar guvernul insistă asupra faptului că, datorită „măsurilor sale preventive”, țara rămâne liberă de Covid.

În timp ce se afla în spital, dl Kurbanov a primit un SMS de la guvern cu un avertisment adresat populației. Mesajul îndemna oamenii să poarte măști pe față din cauza ”prafului din aer”.

Oare murim de praf? se întreabă el. Mai degrabă vor lăsa oamenii să moară, decât să recunoască că au Covid”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro