Ministerul britanic al Apărării a divulgat din greşeală numele a 250 de interpreţi afgani
Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a deschis o anchetă şi a prezentat scuze după divulgarea, din greşeală, a datelor personale a unor interpreţi afgani care au lucrat pentru forţele britanice şi care vor să se stabilească în Regatul Unit.
Potrivit BBC, citat de News.ro, adresele de e-mail ale peste 250 de afgani care vor să vină din Afganistan în Marea Britanie au fost copiate din greşeală într-un e-mail al Ministerului Apărării, care le permite tuturor destinatarilor mesajului să le vadă numele, asociate adesea unor fotografii.
„Să spun că acest lucru m-a înfuriat este un eufemism”, a declarat Ben Wallace, care a prezentat scuze, într-o sesiune de interpelări în Camera Comunelor.
Ministrul a precizat că, după această eroare, un al doilea e-mail a fost trimis, prin care destinatarii sunt sfătuiţi să şteargă mesajul precedent şi să-şi schimbe adresele de e-mail.
O anchetă a fost deschisă, iar o persoană a fost suspendată, în aşteptarea rezultatului anchetei.
Of the 260 leaked emails addresses, there were „eight” Afghan interpreters the UK was not able to get in contact with after the data breach, Defence Secretary Ben Wallace says, adding that that may be because certain individuals are still travelling.https://t.co/HiSiZ6e5Mv pic.twitter.com/2DB4jWWUVD
— Sky News (@SkyNews) September 21, 2021
O serie de personalităţi politice au criticat Guvernul după acest incident, subliniind eventualele riscuri la adresa interpreţilor afgani care vor să-şi părăsească ţara după preluarea puterii de către talibani, luna trecută.
„Noi le-am spus acestor interpreţi afgani că le vom asigura securitatea, dar această scurgere de date le-a pus în mod inutil viaţa în pericol”, a deplâns, într-un mesaj postat pe Twitter, John Healey, însărcinat cu probleme de apărare în Partidul Laburist, principala formaţiune din opoziţie.
El pledează ca Guvernul „să-şi intensifice de urgenţă eforturile în vederea aducerii acestor afgani în deplină securitate în Marea Britanie”.
În tabăra conservatoare a premierului Boris Johnson, deputatul Johnny Mercer a denunţat, pe aceeaşi reţea de socializare, o „neglijenţă criminală” şi a estimat că aceasta îi va obliga probabil pe interpreţi „să-şi schimbe din nou locuinţele” în pripă, pentru a evita represalii.
În urma lansării programului britanic ARAP, în vederea aducerii în regat a personalului local angajat în Afganistan, aproximativ 60.000 de afgani au cerut să intre în acest program.