Sari direct la conținut

Muntenegru anunţă o campanie pentru limitarea armelor ilegale după atacul de la Cetinje

HotNews.ro
Muntenegru anunţă o campanie pentru limitarea armelor ilegale după atacul de la Cetinje
Muntenegru anunţă o campanie pentru limitarea armelor ilegale după atacul de la Cetinje. Foto Profimedia

Autorităţile din Muntenegru au anunţat, vineri, măsuri de limitare a numărului de arme ilegale în urma atacului de la Cetinje din 1 ianuarie, soldat cu 12 morți, potrivit AFP, citată de News.ro.

„Disponibilitatea armelor (în ţară) „este excesivă şi oribilă şi nu poate fi justificată prin tradiţie”, a declarat prim-ministrul Milojko Spajic în cadrul unei conferinţe de presă, după o sesiune a Consiliului Naţional de Securitate.

Premierul Muntenegrului a acordat proprietarilor de arme ilegale două luni pentru a le preda autorităţilor, în caz contrar fiind urmăriţi penal. Permisele de armă legale vor fi, de asemenea, revizuite, a adăugat şeful guvernului.

„Vom adopta o nouă lege, iar deţinătorii de licenţe vor avea timp până în ianuarie 2026 să se supună unor controale mai stricte privind siguranţa şi sănătatea”, a anunţat el.

Măsurile anunțate de Spajic vin la câteva zile după atacul din Cetinje, un orășel situat la 38 km vest de Podgorița, capitala Muntenegrului. Atacul a fost comis de un bărbat care a deţinut anterior arme ilegale.

„Tragedia din Cetinje este o povară grea pentru mica noastră ţară”, a declarat Milojko Spajic despre atacul în urma căruia 12 persoane au murit și altele au fost rănite.

Muntenegrenii s-au adunat pe 2 ianuarie pentru a aprinde lumânări în memoria persoanelor care și-au pierdut viața în urma atacurilor armate din orașul Cetinje. Foto Profimedia

Atacurile din Muntenegru

În ultimii ani au avut loc mai multe atacuri în Muntenegru. În țara cu o populaţie de puţin peste 620.000 de locuitori, sunt în circulație aproximativ 245.000 de arme de foc, potrivit ONG-ului elveţian Small Arms Survey (SAS). Regiunea şi împrejurimile sunt bastioane ale grupurilor de crimă organizată, iar ciocnirile dintre clanurile mafiote izbucnesc în mod regulat.

În anul 2022, un bărbat a ucis zece locuitori ai aceluiaşi oraş, inclusiv doi copii, în plină zi, înainte de a fi împuşcat mortal.

În iunie, două persoane au fost ucise şi trei rănite într-o explozie. Potrivit poliţiei, aceştia erau membri ai unui grup infracţional.

La sfârşitul lunii septembrie, un alt membru al unui clan mafiot a fost ucis în Cetinje, împuşcat în grădina sa de un lunetist.

INTERVIURILE HotNews.ro