Sari direct la conținut

INFOGRAFIC Alegeri Germania: Cum, unde și cu cine s-a votat / Trei motive pentru victoria istorică a Social Democraților și înfrângerea zdrobitoare a conservatorilor lui Merkel

HotNews.ro
Alegeri Germania: 2021 versus 2017, Foto: Politico
Alegeri Germania: 2021 versus 2017, Foto: Politico

Rezultatele alegerilor de duminică din Germania sunt cu adevărat istorice, nu doar fiindcă Angela Merkel nu se va mai afla în fruntea viitorului guvern, ci și fiindcă Social Democrații și coaliția Creștin Democrată CDU-CSU, în mod tradițional cele mai mari formațiuni politice din această țară, îi reprezintă acum doar pe în jur de jumătate din alegătorii germani.

Uite câteva infografice realizate de Politico pentru a înțelege mai bine noul peisaj politic din Germania, preferințele alegătorilor și motivele pentru care alegerile au fost pierdute sau câștigate.

Câștiguri ale Social Democraților (SPD)

Potrivit prognozei preliminare realizate după numărarea a peste 75% din voturi, SPD a câștigat alegerile cu o diferență de 1,6 puncte procentuale.

Uite și cum va arăta distribuția mandatelor în viitorul parlament, comparativ cu cea rezultată în urma alegerilor din 2017, în cazul în care nu va avea loc o răsturnare dramatică după numărătoarea finală a voturilor

Distribuția pe grupe de vârstă

Alegătorii cu vârsta de peste 60 de ani alcătuiesc peste 38% din electorat deoarece persoanele în vârstă votează în procent mai mare. SPD a atras mai multe voturi decât CDU-CSU în rândul votanților cu vârsta între 50 și 70 de ani.

Susținătorii Verzilor sunt în procent covârșitor mai tineri.

Trei motive pentru victoria SPD

Rezultatul bun obținut de Social Democrați se datorează în mare parte popularității candidatului lor pentru funcția de cancelar, actualul ministru de finanțe Olaf Scholz.

Coaliția Creștin Democrată în schimb a avut probleme în a păstra voturile femeilor care îi erau loiale lui Merkel.

1) Un candidat convingător

Procentul de susținere de care s-ar bucura fiecare candidat pentru funcția de cancelar în cazul ipotetic în care alegătorii i-ar putea alege direct:

2) Pierderea femeilor

Angela Merkel a construit de-a lungul anilor o bază electorală importantă în rândul femeilor dar multe din acestea nu au fost convinse de noul lider creștin democrat Armin Laschet și au votat cu alte partide.

Alianța CDU-CSU a pierdut 12 puncte procentuale în rândul femeilor comparativ cu alegerile din 2017. În rândul bărbaților procentul a scăzut cu 6%.

Diferența între procentul femeilor care au votat cu CDU comparativ cu cel al bărbaților

3) Problemele sociale și schimbările climatice au fost mai importante decât pandemia

Printre subiectele pe care alegătorii le-au catalogat ca având cea mai mare importanță pentru ei s-au numărat cele legate de problemele sociale și criza climatică, acestea fiind mai dominante decât gestionarea bună a pandemiei de către guvernul condus de CDU.

Iar alegătorii au considerat că SPD este mai competent să rezolve problemele sociale decât coaliția CDU-CSU.

Harta votului

SPD a obținut noi voturi în întreaga țară, câștigând cu mult mai multe mandate directe decât în 2017.

Verzii au câștigat la rândul lor primul mandat direct în una din circumscripțiile electorale din Bavaria.

În ceea ce privește partidul de extrema dreaptă Alianță pentru Germania (AfD), acesta a avut rezultate mai bune în landurile Saxonia și Turingia din estul și centrul Germaniei.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro