Sari direct la conținut

SUA: Agenția pentru Medicamente a autorizat de urgență antiviralul Paxlovid de la Pfizer

HotNews.ro
Paxlovid - antiviralul Pfizer împotriva COVID, Foto: Dreamstime.com
Paxlovid - antiviralul Pfizer împotriva COVID, Foto: Dreamstime.com

Agenția pentru Medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat de urgență pilula anti Covid-19 din laboratorul Pfizer miercuri, dar preocuparea imediată a americanilor a rămas să găsească teste în fața răspândirii meteorice a variantei Omicron, potrivit AFP.

„Această autorizație oferă un nou instrument de combatere a Covid-19 într-un moment crucial al pandemiei”, a spus oficialul FDA Patrizia Cavazzoni, citată într-un comunicat.

Președintele american Joe Biden s-a grăbit să întâmpine într-un comunicat această „veste bună” care permite lărgirea paletei farmaceutice de combatere a Covid. Casa Albă intenționează să procure 250.000 de tratamente începând cu ianuarie și 10 milioane în total.

Acest medicament antiviral poate fi administrat pacienților cu risc crescut de peste 12 ani, precizează FDA, care subliniază însă că vaccinurile rămân prima linie de apărare împotriva pandemiei.

Tratamentul Pfizer, comercializat sub numele de Paxlovid, constă într-o combinație de două pastile luate de două ori pe zi timp de cinci zile, după diagnostic și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

Potrivit studiilor clinice, poate reduce spitalizările și decesele la persoanele cu risc cu 88% atunci când este administrată în primele cinci zile de la debutul simptomelor.

Pfizer a anunțat, de asemenea, că tratamentul său antiviral ar trebui să rămână eficient împotriva Omicron.

Această variantă nouă, foarte transmisibilă, a dus la o creștere a cazurilor în Statele Unite, ca și în multe alte țări din lume.

Prioritatea americanilor a rămas însă miercuri să găsească teste, în special pentru cei care se pregătesc să se întâlnească cu familiile lor pentru sărbătorile de sfârșit de an.

Cozile se întind în fața centrelor de testare din Statele Unite, iar unele lanțuri de farmacii sau chiar gigantul de comerț electronic Amazon au decis să raționaleze achizițiile din lipsa stocurilor suficiente.

Administrația Biden, care promite să distribuie 500 de milioane de teste gratuite, dar numai din ianuarie, neagă însă că a anticipat prost situația.

Joe Biden a reiterat că țara este „gata” să absoarbă o posibilă creștere a spitalizărilor și a spus că americanii vaccinați nu ar trebui să „intre în panică”.

Autoritățile sanitare au recomandat însă să se evite prea multe adunări, și să se privilegieze festivitățile în grupuri mici, între persoanele vaccinate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro