Sari direct la conținut

Reacția Casei Albe la acuzațiile lui Putin: Unica agresiune la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă

HotNews.ro
Joe Biden si Vladimir Putin la summitul de la Geneva, Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia
Joe Biden si Vladimir Putin la summitul de la Geneva, Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

Casa Albă a respins acuzaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susținut că Occidentul este promotorul tensiunilor cu Ucraina, şi a subliniat că „unica agresiune” pe care o remarcă este „retorica belicoasă” a liderului de la Kremlin şi creşterea prezenţei militare ruse la frontieră, transmite Agerpres.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a administraţiei preşedintelui Joe Biden, Jen Psaki, nu a dorit să confirme că negocierile privind această criză vor începe în ianuarie la Geneva, aşa cum a anunţat Putin în conferinţa de presă anuală susţinută joi.

Psaki a recunoscut totuşi că aceasta este intenţia, dar a cerut răbdare până când se stabilesc toate detaliile.

„Ei bine, faptele sunt o chestie simpatică, iar faptele arată clar că unica agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a declarat Psaki în conferinţa de presă zilnică de la Casa Albă.

În conferinţa sa de presă anuală, Putin a cerut garanţii imediate de securitate din partea SUA şi a NATO pentru a reduce tensiunea cu Ucraina, pe care a acuzat-o că pregăteşte o nouă ofensivă în Donbas, acuzaţie negată însă de Kiev.

„Declaraţia preşedintelui Rusiei privind presupusa pregătire a unei operaţiuni militare ucrainene în Donbas nu corespunde realităţii”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, citat de agenţia UNIAN.

Nikolenko a adăugat că autorităţile de la Kiev „aspiră exclusiv la pace”.

În ceea ce priveşte comentariile făcute de Putin la adresa NATO, pe care a acuzat-o că „a înşelat” Rusia cu cinci valuri de extindere de la Războiul Rece şi până în prezent, Psaki a amintit că această organizaţie este „o alianţă defensivă, nu una agresivă” şi că „nu există nicio dovadă care să sugereze contrariul”, atât în ceea ce priveşte NATO, cât şi SUA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro