Sari direct la conținut

VIDEO Mișcarea de rezistență din Ucraina și pregătirile pentru un război de gherilă în Harkov: Femeile se antrenează pentru a apăra cu arma orașul

HotNews.ro
Femeile din Harkov se pregatesc pentru un razboi de gherila, Foto: Captura YouTube
Femeile din Harkov se pregatesc pentru un razboi de gherila, Foto: Captura YouTube

În timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere occidentalilor să nu creeze panică întrucât principalul risc nu e o invazie rusă, ci o destabilizare din interior, tot el cu ceva zile în urmă nu a exclus ideea ca Rusia să încerce să ocupe mai întâi orașul industrial Harkov dacă va întreprinde acțiuni militare în Ucraina. În tot acest timp, în care occidentul pe de o parte transmite avertizări și asistență militară pentru Kiev, iar pe de alta încearcă să negocieze cu Kremlinul, o parte a locuitorilor din Harkov se pregătesc pentru un război de gherilă.

Antrenoarea de tenis de masă, soția capelanului, dentistul și naționalistul au puține în comun, cu excepția dorinței de a-și apăra orașul natal.

Situația de la Harkov, la doar 40 de kilometri de unele dintre zecile de mii de militari ruși adunați la granița cu Ucraina, se simte deosebit de periculoasă. Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei este un centru industrial în care există inclusiv două fabrici care restaurează tancuri vechi din epoca sovietică sau construiesc altele noi.

Este și un oraș al fracturilor: între vorbitorii de ucraineană și cei care rămân cu rusa care a dominat până de curând; între cei care se oferă voluntari cu entuziasm să reziste unei ofensive rusești și cei care vor doar să-și trăiască viața. Care parte câștigă la Harkov ar putea foarte bine să determine soarta Ucrainei, scrie Associated Press.

Profesoara de tenis de masă și femeile care se antrenează pentru a apăra cu arma orașul

Dacă Rusia invadează, unii dintre cei peste 1 milion de oameni din Harkov spun că sunt gata să-și abandoneze viața civilă și să ducă o campanie de gherilă împotriva uneia dintre cele mai mari puteri militare ale lumii. Ei se așteaptă ca mulți ucraineni să facă același lucru.

„Acest oraș trebuie protejat”, a spus Viktoria Balesina, care predă tenis de masă adolescenților și își vopsește părul tuns în mov intens. „Trebuie să facem ceva, să nu ne panicăm și să cădem în genunchi. Nu vrem asta.”

Balesina își amintește că au fost făcute presiuni asupra sa să participe la mitinguri pro-Rusia în timpul mișcării de protest care a măturat Ucraina după atacul Rusiei în 2014 – un an care i-a schimbat total viața. Vorbitoare de rusă de-a lungul vieții, născută și crescută la Harkov, ea a trecut la ucraineană. Apoi s-a alăturat unui grup de femei care se întâlnesc săptămânal într-o clădire de birouri pentru instruire în apărarea comunității.

Acum ucraineana ei este aproape fluentă, deși încă periodic își mai caută cuvintele și poate reîncărca aproape fără probleme un pistol-mitralieră.

Aceasta nu era viața la care se aștepta la 55 de ani, dar a acceptat-o ​​ca fiind necesar să o facă. Mulți oameni din cercul ei social simpatizează cu Rusia, dar nu ei sunt ceea ce o motivează astăzi.

„Voi proteja orașul nu pentru acești oameni, ci pentru femeile cu care mă antrenez”, a spus ea.

În grupul său de femei care se antrenează să apere comunitatea este și Svetlana Putilina, al cărei soț este capelan musulman în armata ucraineană. Cu o determinare sumbră și fără nicio urmă de panică, femeia de 50 de ani a orchestrat planuri de urgență pentru familia ei și pentru unitatea ei: Cine va duce copiii în siguranță în afara orașului? Cine va însoți părinții și bunicii în vârstă la unul dintre sutele de adăposturi anti-bombă cartografiate? Cum se vor organiza femeile din rezistență?

„Dacă se poate și guvernul nostru ne va da arme, le vom lua și ne vom apăra orașul”, a spus mama a trei copii și bunica a încă trei copii. Dacă nu, ea are cel puțin una dintre armele de serviciu ale soțului ei acasă și acum știe cum să o folosească.

Un război de gherilă care ar descuraja Rusia de la o invazie la scară largă

În altă parte a Harkovului, dr. Oleksandr Dikalo a târât două scaune într-un subsol labirintic și a umplut două canistre cu apă proaspătă. Clinica stomatologică publică pe care o conduce este la parterul unui bloc de apartamente cu 16 etaje, iar labirintul subteran este catalogat drept adăpost de urgență pentru sutele de locuitori.

Dikalo știe să mânuiască și armele, din perioada în care ca soldat în armata sovietică a fost staționat în Germania de Est. Soția lui lucrează ca medic la spitalul de urgență din Harkov și se îngrijește în mod regulat de soldații ucraineni răniți pe front.

Conflictul care a început în regiunea Donbas a Ucrainei s-a transformat într-un război de tranșee, după acordurile intermediate de Franța și Germania. Majoritatea celor 14.000 de morți estimați au fost uciși în 2014 și 2015, dar fiecare lună aduce noi victime.

„Dacă, ferească Dumnezeu, se întâmplă ceva, trebuie să stăm și să ne protejăm orașul. Trebuie să stăm mână în mână împotriva agresorului”, a spus Dikalo. La 60 de ani, este prea bătrân pentru a se alătura unităților de apărare civilă care se formează în toată țara, dar este gata să acționeze pentru a împiedica căderea Harkivului.

Un război de gherilă purtat de stomatologi, antrenori și gospodine care apără un oraș natal cu o mie de adăposturi subterane ar fi un coșmar pentru ruși, potrivit atât analiștilor, cât și oficialilor din serviciile de informații din SUA.

„Rușii vor să distrugă forțele de luptă ale Ucrainei. Ei nu vor să fie într-o poziție în care trebuie să ocupe teren, în care trebuie să aibă de-a face cu civili, în care trebuie să se ocupe de o insurgență”, a spus James Sherr, un analist al strategiei militare ruse, care a depus mărturie săptămâna trecută în fața unei comisii parlamentare britanică.

Există apeluri tot mai mari la Washington pentru ca CIA și Pentagon să sprijine o potențială insurgență ucraineană. În timp ce forțele Rusiei sunt mai mari și mai puternice decât cele ale Ucrainei, o insurgență susținută cu arme și antrenamente finanțate de SUA ar putea descuraja o invazie la scară largă.

Un sondaj printre ucrainenii obișnuiți analizat de agențiile de informații a indicat cu tărie că ar exista o rezistență activă în cazul unei invazii, potrivit două persoane familiarizate cu chestiunea care au vorbit sub rezerva anonimatului. Un purtător de cuvânt al comunității de informații a refuzat să comenteze.

Rusia neagă că are planuri pentru o ofensivă, dar cere promisiuni de la NATO de a menține Ucraina în afara alianței, de a opri desfășurarea armelor NATO în apropierea granițelor ruse și de a retrage forțele NATO din Europa de Est. NATO și SUA numesc aceste cereri inacceptabile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că orice escaladare ar putea depinde de Harkov. Orașul este, de asemenea, baza pentru Yevhen Muraiev, identificat de serviciile secrete britanice drept persoana pe care Rusia se gândea să o instaleze în calitate de președinte.

„Harkov are peste 1 milion de cetățeni”, a spus Zelenski pentru The Washington Post. „Nu va fi doar o ocupație; va fi începutul unui război pe scară largă.”

Tocmai de asta se teme Anton Dotsenko. La 18 ani, a fost în fruntea valului de proteste care a doborât guvernul pro-rus în 2014. Acum lucrează în sectorul tech, are 24 de ani și a avut parte de destule tulburări.

„Acesta este un război stupid și cred că totul ar putea fi rezolvat diplomatic. Ultimul lucru pe care mi-aș dori să-l fac este să-mi dau viața, să-mi dau viața valoroasă, pentru ceva fără rost.”, a spus Dotsenko, în fața unui club, într-o pauză de țigară.

”Tinerii care dansează înăuntru ar spune același lucru, a declarat el în rusă: „Dacă începe războiul, toată lumea va fugi”.

Aceasta este ceea ce un grup de tineri naționaliști speră să prevină.

Se întâlnesc săptămânal pe un șantier abandonat, mascați și îmbrăcați în negru pentru a practica diverse manevre. Bărbații care se alătură grupului respectiv sau unităților conduse de guvern s-au arătat deja pregătiți pentru provocarea care urmează, a spus unul dintre formatori, care s-a identificat cu numele de război Pulsar.

„Harkov este casa mea și, ca nativ, cel mai important oraș pe care trebuie să-l protejez. Harkov este, de asemenea, un oraș de primă linie, care este important din punct de vedere economic și strategic”, a spus el, adăugând că mulți oameni din oraș sunt gata să îl protejeze până la sfârșit, la fel ca mulți ucraineni.

Același sentiment răsună printre ucrainenii din capitală, Kiev, și din vestul îndepărtat, din Liov.

„Atât generația noastră, cât și copiii noștri sunt pregătiți să se apere. Acesta nu va fi un război ușor”, a spus Maryna Tseluiko, un brutar în vârstă de 40 de ani care s-a înscris ca rezervist cu fiica ei de 18 ani la Kiev. „Ucrainenii au o tradiție bogată în războiul de gherilă. Nu vrem să luptăm cu rușii. Rușii sunt cei care se luptă cu noi.”

Ucraina își suplimentează forța armată

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți un plan de profesionalizare a armatei ucrainene, care prevede încheierea serviciului militar și recrutarea a 100.000 de soldați în trei ani, pe fondul temerilor de invazie rusă.

În fața Parlamentului, președintele a semnat un decret care prevede o creștere a forței de muncă a armatei cu 100.000 de oameni în trei ani, pe lângă cei aproape 250.000 de militari actuali, cu crearea a 20 de noi brigăzi.

Documentul solicită, de asemenea, creșteri ale salariilor și beneficii mai bune pentru soldați, rudele și veteranii acestora.

Val de vizite ale unor oficiali străini în Ucraina

La Kiev sunt aşteptaţi marţi premierul britanic Boris Johnson şi omologul său polonez Mateusz Morawiecki. Ei vor fi urmaţi, în cursul săptămânii, de şeful guvernului olandez Mark Rutte şi de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Erdogan s-a oferit din nou luna trecută ca mediator între Rusia și Ucraina.

Săptămâna viitoare în Ucraina vor veni cinci miniştri de externe din ţări europene, printre care Franţa şi Germania.

„O asemenea intensitate de vizite este un factor important de stabilizare a situaţiei”, a subliniat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a indicat că Ucraina va lucra „activ” în vederea organizării unui nou summit pentru soluţionarea conflictului din estul ţării, în aşa-numitul „format Normandia”, alături de liderii Rusiei, Franței şi Germaniei.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro