SUA sprijină deplin aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Biden: Sunt deja printre cei mai apropiați parteneri ai noștri
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura Suediei și Finlandei la NATO, după ce s-a întâlnit cu liderii celor două țări nordice, premierul suedez Magdalena Andersson și președintele finlandez Sauli Niinistö la Casa Albă, transmite CNN.
„Astăzi sunt mândru să ofer sprijinul ferm al Statelor Unite pentru cererile a două mari democrații și a doi parteneri apropiați și foarte capabili, de a se alătura celei mai puternice alianțe defensive din istoria lumii. Două țări mândre și independente care își exercită drepturile suverane pe care le au toate statele de a-și decide propria securitate”, a declarat Joe Biden, în prezența premierului suedez Magdalena Andersson și a președintelui finlandez Sauli Niinistö.
Joe Biden a mai spus că Suedia și Finlanda îndeplinesc deja toate cerințele NATO.
„Suedia și Finlanda se numără deja printre cei mai apropiați parteneri ai noștri într-o serie de domenii”, a mai spus liderul de la Casa Albă.
„Trupele finlandeze și suedeze au luptat deja umăr la umăr cu forțele americane și NATO în Kosovo, Afganistan și Irak. Atât Finlanda, cât și Suedia lucrează deja în coordonare cu Statele Unite și cu ceilalți aliați și parteneri ai noștri pentru a-i sprijini pe oamenii curajoși din Ucraina care își apără libertatea împotriva invaziei Rusiei”, a adăugat Joe Biden.
Ce pași trebuie să facă SUA pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO
După ce președintele american Joe Biden a anunțat sprijinul deplin al Statelor Unite pentru cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei, el a declarat că administrația sa va prezenta rapoarte Congresului SUA cu privire la aderare.
„Astăzi, administrația mea prezintă Congresului Statelor Unite rapoarte cu privire la aderarea la NATO pentru ambele țări, astfel încât Senatul să poată trece eficient și rapid la avizarea și aprobarea tratatului”, a declarat Joe Biden, joi, la Casa Albă.
Președintele Statelor Unite a îndemnat conducerea Senatului să treacă la această aprobare „cât mai repede posibil, odată ce perspectiva tuturor aliaților este abordată și NATO adoptă protocolul de aderare”.
Cel puțin două treimi din Senat trebuie să fie de acord cu aderarea noilor state la NATO. De asemenea, legislaturile tuturor celor 30 de membri actuali trebuie să aprobe noii candidați la NATO.
- Urmărește ultimele evoluții din a 85-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.