Sari direct la conținut

Rusia reduce proporţia veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%

HotNews.ro
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images
Ruble rusesti, euro si dolari, Foto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

Rusia reduce proporţia veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%, a anunţat luni Ministerul de Finanţe, după ce condiţia a contribuit la aprecierea puternică a monedei locale, transmit Reuters și news.ro.

În pofida crizei economice provocate de conflictul din Ucraina, rubla s-a apreciat cu aproximativ 30% faţă de dolar în acest an, iar luni a atins un maxim de aproape şapte ani faţă de euro.

Acest lucru a stârnit îngrijorarea că moneda puternică ar putea afecta veniturile bugetare ale Rusiei din exporturi.

Ministerul de Finanţe a declarat că o comisie guvernamentală a decis să reducă proporţia veniturilor pe care companiile axate pe exporturi trebuie să o transforme în ruble.

”Acest lucru este legat de stabilizarea cursului rublei şi de atingerea unui nivel suficient de lichiditate în valută străină pe piaţa valutară naţională”, a spus ministerul.

Rusia a introdus conversia valutară obligatorie la sfârşitul lunii februarie, după ce sancţiunile occidentale – impuse ca răspuns la ceea ce Rusia numeşte ”o operaţiune militară specială” în Ucraina – au îngheţat aproape jumătate din rezervele ţării şi au privat banca centrală de capacitatea de a interveni pe piaţa valutară.

De atunci, rubla a fost stimulată de cererea exportatorilor, în timp ce cererea de dolari şi euro de la importatori a fost limitată din cauza lanţurilor de aprovizionare întrerupte.

Cererea de valută din partea populaţiei a fost, de asemenea, împiedicată de restricţiile privind retragerile de bani din conturile bancare şi tranzacţiile transfrontaliere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro