Sari direct la conținut

Rusia ar fi trimis în Siria peste 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina

HotNews.ro
Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia
Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020, Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

Rusia ar fi trimis aliatului său Siria aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina, de la declanșarea războiului, în 24 februarie, afirmă ambasada Ucrainei la Beirut, calificând transporturile drept „activitate criminală”, conform Reuters.

Într-o declarație pentru Reuters, ambasada a transmis că unul dintre transporturile de cereale a fost făcut de nava sub pavilion rusesc Matros Pozynich, care a acostat în Latakia – principalul port maritim al Siriei – la sfârșitul lunii mai.

Conform unor date privind traficul maritim, Matros Pozynich a încărcat grâu în Portul Sevastopol din Crimeea, plecând de acolo în 19 mai, iar locul de descărcare fiind Siria. Imagini din satelit arată că în 29 mai nava sub pavilion rusesc a andocat în Latakia.

Ambasada Ucrainei în Liban a susținut, citând autorități ucrainene, că cerealele de la bordul vasului Matros Pozynich au fost „furate” din depozitele din zonele din Ucraina nou ocupate de forțele ruse.

Ministerul rus al Apărării și cel sirian pentru Informații nu au răspuns solicitărilor Reuters. Rusia a negat anterior acuzațiile de furt de grâu din Ucraina.

„Aceasta este o activitate criminală”

„Grâul este furat din silozuri unde este strâns din trei regiuni ucrainene. Aceasta este o activitate criminală”, a transmis ambasada Ucrainei la Beirut, precizând că a încercat să contacteze autoritățile siriene, dar nu a primit niciun răspuns.

Ambasada spune că în cele peste trei luni de război ar fi ajuns în Siria peste 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina de către trupele ruse. Calculând la prețurile internaționale ale grâului de peste 400 de dolari pe tonă, un astfel de volum ar valora mai mult de 40 de milioane de dolari.

Rusia, sursă importantă de grâu pentru Siria încă din 2011

Rusia a fost o sursă importantă de grâu pentru Siria de la începutul războiului său civil în 2011, atât ca import comercial, cât și ca ajutor umanitar. Moscova i-a oferit, de asemenea, președintelui Bashar al-Assad sprijin militar vital în timpul conflictului, trimițându-și forțele aeriene în Siria, în 2015.

Printr-un acord bilateral din 2021, Rusia s-a angajat să furnizeze Siriei un milion de tone de grâu, potrivit agenției ruse Interfax, citată de Reuters. Importurile de cereale siriene au inclus transporturi din Crimeea.

Rușii, acuzați că ar fi furat din Ucraina aproximativ 500.000 de tone de grâu

Ucraina este cunoscută drept „grânarul Europei” și este o sursă cheie de grâu și porumb, în special pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care depind de importuri.

Ministerul ucrainean al Agriculturii declara luna trecută că forțele ruse ar fi furat aproximativ 500.000 de tone de grâu din regiunile ocupate, cerealele fiind trimise fie în Rusia, în principal din regiunile Harkov, Doneţk şi Luhansk, fie în Crimeea, din regiunile Zaporojie şi Herson.

Kremlinul a negat acuzațiile de furt de cereale, susținând că nu știe de unde provin informațiile. „Nu furăm nimic de la nimeni”, declara, în 25 mai, adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko, citat de agenția de presă Interfax.

Cu toate acestea, regiunea ucraineană Herson, controlată de ruși, a început să exporte cereale în Rusia, a transmis agenția de presă rusă Tass, care îl citează pe Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației militare-civile pro-ruse.

Luna trecută, Ucraina a mulțumit Egiptului, unul dintre cei mai mari importatori de grâu din lume, pentru că a refuzat o navă rusească încărcată cu cereale despre care Kievul a spus, de asemenea, că au fost furate din Ucraina.

–––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro