Israelul amenință: Preferăm o soluție diplomatică la problema nucleară iraniană, dar dacă nu se rezolvă ne rezervăm dreptul să acționăm
Israelul a transmis vineri organismului de supraveghere nucleară al ONU că ar prefera o soluție diplomatică la impasul privind programul nuclear iranian, dar ar putea lua măsuri independente, amenințând în mod foarte puțin voalat cu un război preventiv, transmite Reuters.
Avertismentul adresat șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, aflat în vizită în Israel, a urmat apelurilor lansate de puterile occidentale către Consiliul guvernatorilor AIEA de a mustra Teheranul pentru că nu a răspuns la întrebările privind uraniul găsit în locuri nedeclarate.
Această dispută a îngreunat și mai mult încercările, până acum nereușite, ale negociatorilor de a resuscita acordul nuclear iranian din 2015, la care fostul președinte american Donald Trump a renunțat în 2018.
De la retragerea Washingtonului, Iranul – care spune că proiectele sale nucleare sunt pașnice – a intensificat îmbogățirea uraniului, un proces care ar putea produce material pentru bombe atomice.
Premierul israelian Naftali Bennett „i-a subliniat (lui Grossi) cât de important este ca și Consiliul Guvernatorilor AIEA să transmită un mesaj clar și fără echivoc Iranului în viitoarea sa decizie”, se arată într-o declarație a biroului lui Bennett.
„În timp ce preferă diplomația pentru a refuza Iranului posibilitatea de a dezvolta arme nucleare, Israelul își rezervă dreptul la autoapărare și la acțiuni împotriva Iranului pentru a opri programul său nuclear dacă societatea internațională nu reușește să facă acest lucru în intervalul de timp relevant”, a adăugat acesta, fără a da detalii.
Avansata armată israeliană, despre care se presupune în general că dispune de arme nucleare, a semnalat în această săptămână dimensiunea strategică a țării, făcând public un exercițiu de atac al forțelor aeriene deasupra Mării Mediterane și desfășurarea extrem de neobișnuită a unui submarin în Marea Roșie.
Dar unii analiști de securitate se întreabă dacă Israelul are puterea convențională de a provoca daune de durată instalațiilor nucleare îndepărtate, dispersate și bine apărate ale Teheranului – sau de a face față luptelor pe mai multe fronturi cu forțele iraniene și cu aliații săi de gherilă care ar putea urma.