Sari direct la conținut

Șeful armatei Finlandei spune că este pregătit pentru eventual atac al Rusiei: „Cea mai importantă linie de apărare se află între urechi”

HotNews.ro
Rezervisti finlandezi, Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Rezervisti finlandezi, Foto: Lauri Heino / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un atac rusesc și va opune o rezistență dură în cazul în care acesta va avea loc, a declarat șeful forțelor sale armate, citat de Reuters.

Țara nordică și-a construit un arsenal substanțial. Dar, în afară de echipamentul militar, a declarat generalul Timo Kivinen, un factor crucial este acela că finlandezii ar fi motivați să lupte.

„Cea mai importantă linie de apărare se află între urechi, așa cum o dovedește acum războiul din Ucraina”, a declarat Kivinen într-un interviu.

Finlanda a purtat două războaie în anii 1940 împotriva vecinului său estic, cu care împarte o graniță de 1.300 km.

„Ne-am dezvoltat sistematic exact pentru acest tip de război”

Cândva o țară nealiniată, ea solicită acum să se alăture alianței militare NATO, din cauza îngrijorărilor că Rusia ar putea invada așa cum a făcut-o cu Ucraina la 24 februarie.

De la cel de-al Doilea Război Mondial, Helsinki a menținut un nivel ridicat de pregătire militară.

„Ne-am dezvoltat în mod sistematic apărarea militară tocmai pentru acest tip de război care se desfășoară acolo (în Ucraina), cu o utilizare masivă a puterii de foc, a forțelor blindate și, de asemenea, a forțelor aeriene”, a declarat Kivinen.

„Ucraina a fost o îmbucătură greu de mestecat (pentru Rusia) și la fel ar fi și Finlanda.”

Aproximativ 100.000 de finlandezi au fost uciși în timpul celor două războaie pe care Finlanda le-a purtat împotriva Uniunii Sovietice și a pierdut o zecime din teritoriul său.

Peste 1,1 milioane de soldați și rezerviști

Națiunea de 5,5 milioane de locuitori are un efectiv de armată de aproximativ 280.000 de militari, cu 870.000 de oameni antrenați ca rezerviști. Nu a abolit recrutarea militară pentru bărbați, așa cum au făcut multe alte națiuni occidentale după încheierea Războiului Rece.

De asemenea, a construit una dintre cele mai puternice artilerii din Europa și și-a făcut stocuri de rachete de croazieră cu o rază de acțiune de până la 370 km. Ea cheltuiește 2% din PIB pentru apărare, un nivel mai ridicat decât multe țări NATO.

Este pe cale să comande patru noi nave de război, precum și 64 de avioane de luptă F-35 de la gigantul american din domeniul apărării Lockheed Martin.

Plănuiește să comande până la 2.000 de drone, propriul echipament antiaerian de mare altitudine și construiește bariere la granița sa cu Rusia.

Aproximativ 82% dintre respondenții la un sondaj realizat la 18 mai de Ministerul Apărării au declarat că ar fi dispuși să participe la apărarea națională dacă Finlanda ar fi atacată.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro