Rusia a interzis site-ul de investigații Bellingcat care a dat numeroase bătăi de cap Kremlinului
Rusia a interzis vineri site-ului de investigații Bellingcat și principalului său partener local să opereze în țară, catalogându-le drept „amenințări de securitate”, relatează Reuters.
Bellingcat, un site înregistrat în Olanda, a publicat numeroase investigații care au dat bătăi de cap Kremlinului, arătând că zborul MH17 al Malaysian Airlines a fost doborât în estul Ucrainei de militari susținuți de ruși sau că agenți ai FSB, serviciul de securitate al Rusiei, au fost trimiși să îl otrăvească pe disidentul Alexei Navalnîi în 2020.
Procurorul General al Rusiei a declarat vineri că activitățile Bellingcat și ale site-ului său partener, The Insider, „reprezintă o amenințare (…) la adresa securității Federației Rusiei”. Ambele canale mass-media vor fi interzise în Rusia și colaborarea cu ele le va fi interzisă tuturor rușilor și entităților de pe teritoriul țării.
Măsura vine după ce în luna octombrie a anului trecut Rusia a adăugat Bellingcat în registrul său al „agenților străini”, alături de alți nouă jurnaliști de la diferite publicații.
Persoanele și organizațiile adăugate de Moscova pe lista sa a „agenților străini” sunt obligate să menționeze acest lucru în toate articolele și postările lor, inclusiv cele făcute pe rețelele de socializare.
Bellingcat ridiculizează interdicția anunțată de Rusia
Eliot Higgins, fondatorul Bellingcat, a ridiculizat interzicerea site-ului în Rusia, notând pe Twitter că acesta „nu are nicio prezență legală, financiară sau în ceea ce privește personalul în Rusia, fiind așadar neclar modul în care Rusia se așteaptă să impună interdicția”.
Site-ul partener The Insider (n.r. a nu fi confundat cu site-ul american „Insider”) își are sediul în Letonia unde a fost mutat tocmai pentru a-l proteja de autoritățile ruse.
Jurnaliștii de la The Insider au colaborat cu Bellingcat la cele mai cunoscute investigații publicate de acesta în ultimii 5 ani, printre acestea numărându-se și cea care a identificat agenții ruși responsabili de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.
După declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, Rusia a catalogat numeroase ziare, canale mass-media și ONG-uri drept „agenți străini” și le-au interzis să opereze în țară ca parte a unei reprimări fără precedent a presei libere după căderea Uniunii Sovietice.
Urmărește ultimele evoluții din a 142-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.