Sari direct la conținut

De ce a fost lovită Marea Britanie de un val de căldură fără precedent

HotNews.ro
Canicula in Marea Britanie, Foto: weatheronline.co.uk
Canicula in Marea Britanie, Foto: weatheronline.co.uk

Regatul Unit a fost lovit de un val de căldură fără precedent, pe 19 iulie înregistrându-se 40 de grade pentru prima dată de când se fac măsurători meteo, iar schimbările climatice cauzate de activitățile oamenilor au făcut ca temperaturile ridicate să fie de zece ori mai probabile, potrivit unui studiu publicat vineri, relatează AFP.

Schimbările climatice cauzate de activităţile umane au făcut ca valul de căldură din iulie în Marea Britanie să fie de zece ori mai probabil, potrivit unui studiu publicat vineri, notează Agerpres.

La 19 iulie, temperatura a depăşit pragul de 40 de grade Celsius în Regatul Unit, o premieră în această ţara lovită, ca şi restul Europei de Vest, de un val de căldură care a provocat incendii în jurul Londrei, distrugând case.

O echipă internaţională de cercetători a modelat probabilitatea unui astfel de val de căldură într-un climat preindustrial, apoi a comparat această probabilitate cu cea din climatul actual, o încălzire medie a temperaturilor globale de 1,2 grade Celsius faţă de perioada preindustrială.

Ei s-au concentrat asupra recordurilor atinse în cele mai afectate regiuni din Regatul Unit, centrul Angliei şi estul Ţării Galilor. A rezultat că această probabilitate este de cel puţin zece ori mai mare cu încălzirea globală.

Evenimente extreme depășesc estimările

Potrivit acestui studiu, evenimentele extreme care afectează Europa au crescut chiar mai mult decât prevedeau modelele climatice, notează Agerpres.

„În Europa şi în alte părţi ale lumii, vedem din ce în ce mai multe valuri de caniculă cu recorduri de căldură, antrenând temperaturi extreme, care devin mai ridicate mai repede decât în majoritatea modelelor climatice”, a spus Friederike Otto, de la Grantham Institute din cadrul Imperial College din Londra.

„Este o descoperire îngrijorătoare care sugerează că, dacă emisiile de carbon nu sunt reduse rapid, consecinţele schimbărilor climatice asupra căldurilor extreme din Europa, care sunt deja extrem de mortale, ar putea fi chiar mai grave decât se aştepta”, a adăugat ea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro