Sari direct la conținut

Replica lui Serghei Lavrov după ce Biden a cerut Rusiei negocieri pentru controlul armelor nucleare

HotNews.ro
Serghei Lavrov, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia
Serghei Lavrov, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a susținut miercuri că Statele Unite nu au făcut niciun demers pentru a relua discuțiile cu Rusia privind un nou tratat pentru controlul armamentului nuclear, scrie Reuters.

  • „A devenit obiceiul lor să anunțe lucruri prin microfon și apoi să uite de ele. Nu au existat demersuri cu noi pentru a relua procesul de negociere”, a spus Lavrov.

Biden: „Negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă”

Cu două zile în urmă, președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și să se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria să dea dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

El a spus că Statele Unite sunt pregătite să „negocieze rapid” un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea noului tratat START (pentru reducerea armamentului strategic), care va expira în 2026.

  • „Dar negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă.
  • Iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale.
  • În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite”, a declarat Biden, citat de Reuters.

Președintele american a spus că și China are responsabilitatea de a se implica în negocierile privind controlul armamentului nuclear, în calitate de stat parte la Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare: „Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare”.

Biden a mai spus că superputeri nucleare, precum Rusia şi SUA în special, au obligaţia să dea tonul pentru a garanta viabilitatea Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), care vizează împiedicarea răspândirii tehnologiei de construcţie a armelor nucleare în lume.

Tratatul START, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile la rachete balistice intercontinentale, rachete balistice lansate de pe submarine şi bombardiere grele dotate cu arme nucleare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro