Sari direct la conținut

Iranul, după 15 luni de negocieri privind relansarea acordului nuclear: Propunerea UE „ar putea fi acceptabilă”

HotNews.ro
Tehran, Iran, Foto: Maryam Rahmanian / Shutterstock Editorial / Profimedia
Tehran, Iran, Foto: Maryam Rahmanian / Shutterstock Editorial / Profimedia

O propunere a Uniunii Europene de relansare a acordului nuclear iranian din 2015 „ar putea fi acceptabilă dacă oferă asigurări” cu privire la principalele solicitări ale Teheranului, a transmis vineri agenția de presă de stat IRNA, citând un diplomat iranian de rang înalt.

UE a anunțat luni că a prezentat un text „final” în urma a patru zile de discuții indirecte între SUA și oficialii iranieni la Viena, notează Reuters.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat că nu mai pot fi aduse alte modificări textului, care a fost negociat timp de 15 luni. Acesta a declarat că se așteaptă la o decizie finală din partea părților în „foarte, foarte puține săptămâni”.

IRNA a citat un diplomat iranian, fără a-i da numele, care a declarat că Teheranul analizează propunerea.

„Propunerile UE pot fi acceptabile dacă oferă Iranului asigurări cu privire la chestiunile legate de măsuri de siguranță, sancțiuni și garanții”, a declarat diplomatul.

Republica Islamică a încercat să obțină garanții că niciun viitor președinte american nu va renunța la acord în cazul în care acesta va fi reactivat, așa cum a făcut Donald Trump, în 2018, atunci când a și restabilit sancțiunile americane dure împotriva Iranului.

Cu toate acestea, președintele Joe Biden nu poate oferi astfel de asigurări de fier, deoarece acordul este o înțelegere politică și nu un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic.

Washingtonul a transmis că este pregătit să ajungă rapid la un acord pentru a restabili acordul pe baza propunerilor UE.

Oficialii iranieni au spus că vor transmite „opiniile și considerațiile lor suplimentare” către UE, care coordonează negocierile, după consultările de la Teheran.

Pactul din 2015 părea aproape de a fi reactivat în martie. Dar 11 luni de discuții indirecte între Teheran și administrația Biden la Viena au fost date peste cap în principal din cauza insistenței Iranului ca Washingtonul să elimine Corpul de elită al Gardienilor Revoluției de pe lista organizațiilor teroriste străine ale SUA.

Miercuri, Statele Unite au acuzat un membru al Gardienilor Revoluției de complot pentru uciderea lui John Bolton, consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump, deși Washingtonul a declarat că nu crede că acuzațiile ar trebui să afecteze discuțiile nucleare cu Teheranul.

În cadrul acordului din 2015, Iranul și-a redus programul său contestat de îmbogățire a uraniului, o posibilă cale spre obținerea de arme nucleare, în schimbul scutirii de sancțiuni din partea SUA, UE și ONU. Teheranul afirmă că dorește să obțină energie nucleară doar în scopuri pașnice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro