Sari direct la conținut

Mister descifrat în cazul unei vechi crime nerezolvate din Australia după 40 de ani

HotNews.ro
Familia lui Lynette Dawson după aflarea verdictului, Foto: Chris Dyson / BACKGRID / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Familia lui Lynette Dawson după aflarea verdictului, Foto: Chris Dyson / BACKGRID / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Unul dintre cele mai vechi cazuri nerezolvate din Australia s-a încheiat marți cu condamnarea fostului profesor de liceu Chris Dawson pentru uciderea soției sale Lynette, în 1982, pentru a putea începe o nouă viață cu o elevă, care avea atunci 16 ani. Povestea crimei a fost amplu dezbătută în cadrul unui podcast de succes „The Teacher’s Pet”, care a pus presiune asupra poliției pentru a revizui ancheta ajunsă într-un punct mort de multă vreme, relatează Reuters.

Verdictul de vinovăție dat de un tribunal australian marchează o concluzie dramatică a unui caz nerezolvat care a acaparat atenția publică în Australia de când podcastul din 2018 „The Teacher’s Pet” a presat anchetatorii să continue investigația privind crima nerezolvată din 1982.

O anchetă din 2003 recomandase inculparea lui Christopher Dawson pentru uciderea soției sale, dar procurorii au refuzat, invocând lipsa probelor.

Un judecător de la Curtea Supremă a decis marți că Dawson și-a ucis în mod deliberat soția, Lynette Dawson, în ianuarie 1982, pentru a continua o relație cu adolescentă, care îi era elevă și cu care avea o aventură. Tânăra avea grijă de copii și locuia în casa lui din Sydney.

Dawson, acum în vârstă de 74 de ani, a susținut că soția sa l-a părăsit și că ulterior l-a sunat pentru a-i spune că are nevoie de spațiu, însă judecătorul a calificat apărarea sa drept fantezistă și plină de minciuni.

Judecătorul a remarcat că nu există nicio înregistrare în care Lynette să fi contactat familia sau prietenii de la data dispariției ei, nici să fi făcut plăți cu cardul de credit sau să fi lucrat.

Avocatul lui Dawson, Greg Walsh, a declarat că clientul său va face apel la condamnarea în procesul care a avut loc doar în fața judecătorului.

Poliția l-a acuzat de crimă la aproape patru decenii de la dispariția soției

Poliția l-a acuzat pe Dawson de uciderea lui Lynette în 2018, la patru luni după ultimul episod al podcastului „The Teachers Pet”, care a criticat răspunsul forțelor de ordine la dispariția ei și a prezentat mai multe interviuri cu martori.

Juecătorul de la Curtea Supremă a remarcat că dosarul împotriva lui Dawson a fost în întregime circumstanțial, deoarece corpul soției sale nu a fost găsit niciodată și nu se cunoaște cauza, locul sau momentul exact al morții, însă combinația de mici probe, inclusiv inconsecvențele din apărarea lui Dawson, a fost convingătoare.

„Nu am nicio îndoială, sunt convins dincolo de orice îndoială rezonabilă, că singura concluzie este că Lynette Dawson a murit … ca urmare a unui act conștient și voluntar al lui Chris Dawson care a provocat moartea ei”, a declarat judecătorul de la Curtea Supremă.

Polițiștii au reluat ancheta după succesul podcastului „The Teachers Pet”

Când poliția și-a redeschis ancheta, a spus doar că a făcut-o pentru că au apărut noi martori, dar, potrivit presei, surse din cadrul forțelor de ordine au confirmat că au fost motivate de publicitatea generată de „The Teachers Pet”, care a fost descărcat de 30 de milioane de ori.

Avocatul lui Dawson a susținut că din cauza podcastului, produs de ziarul The Australian, fostul profesor nu a avut parte de un proces corect din cauza modului în care a fost descris.

Judecătorul a fost de acord că podcastul l-a pus pe Dawson într-o lumină negativă, dar a spus că nu a luat în considerare acest lucru în verdictul său.

Acum, Chris Dawson, care fusese eliberat pe cauțiune, a fost arestat preventiv, punând astfel capăt unui caz nerezolvat de patru decenii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro