Erdogan preia retorica Moscovei și susține că Europa este vinovată pentru criza energetică
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pune criza energetică din Europa pe seama sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina, preluând astfel retorica Kremlinului, conform AFP.
Președintele turc a spus, marți, că statele europene „culeg ce au semănat” prin impunerea de restricții economice Rusiei.
- „Atitudinea Europei față de Putin, sancțiunile împotriva Rusiei, l-au adus pe Putin, vrând, nevrând, în punctul de a spune: „Dacă faceți asta, voi face asta”. Își folosește toate mijloacele și armele. Gazul natural, din păcate, este unul dintre ele”, a declarat Erdogan.
Marțea trecută, Rusia a oprit complet livrările de gaz natural rusesc către Germania și celelalte țări europene alimentate prin gazoductul Nord Stream, pentru lucrări de întreținere de câteva zile, dar vineri Gazprom a anunțat că furnizările către Europa rămân suspendate pe termen nedefinit.
Prețul gazelor naturale a sărit luni cu 30% pe piețele europene după anunțul făcut de Gazprom.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat poziția Moscovei potrivit căreia problemele legate de aprovizionarea cu gaze din Rusia sunt în întregime rezultatul sancțiunilor occidentale.
„Problemele de livrare au apărut din cauza sancţiunilor impuse de statele occidentale. Nu există alt motiv pentru aceste probleme”, a susținut Peskov, care în urmă cu câteva săptămâni dădea asigurări că Rusia este „un furnizor de încredere” şi că nici măcar în perioada Războiului Rece URSS nu a oprit livrarea de gaze c[tre Occident.
Uniunea Europeană a decis instituirea unui embargo gradual la importurile sale de petrol şi produse petroliere ruseşti. Ea a pus capăt achiziţionării de cărbune din Rusia, dar gazele ruseşti, de care este foarte dependentă, nu sunt vizate deocamdată.
Erdogan a anunţat la începutul lunii august un acord privind plata parţială în ruble pentru livrările de gaze ruseşti către Turcia. Potrivit analiştilor, acordul ar urma să permită Rusiei să continue să livreze Turciei hidrocarburi prin gazoductul TurkStream pe sub Marea Neagră.
În 2021, Turcia a importat din Rusia circa un sfert din cantitatea de ţiţei necesară şi 45% din achiziţiile de gaze naturale.
- Urmărește ultimele evoluții din a 195-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO