Sari direct la conținut

Italienii votează în număr tot mai mare în alegerile legislative / Extrema dreaptă se vede la putere

HotNews.ro
Giorgia Meloni, Foto: Vincenzo Izzo / Shutterstock Editorial / Profimedia
Giorgia Meloni, Foto: Vincenzo Izzo / Shutterstock Editorial / Profimedia

Italienii se prezentau duminică în număr mare la urne, pentru a alege noul Parlament, în care extrema dreaptă urmează să intre în forţă şi să propună premierul care să-i succeadă lui Mario Draghi, relatează AFP. Numeroase cozi de aşteptare s-au format la secţii de votare în diverse regiuni din ţară.

Giorgia Meloni, şefa Partidului Fratelli d’Italia (post-fascist), creditată cu aproape un sfert din intenţia de vot în ultimele sondaje, este favorită să conducă, la doar 45 de ani, un guvern de coaliţie în care extrema dreaptă domină puternic dreapta clasică, potrivit news.ro

Acesta este un adevărat cutremur în Italia, o ţară fondatoare a Europei comunitare şi a treia economie a zonei euro, dar şi în Uniunea Europeană (UE), care ar urma să aibă de a face cu această ideoloagă apropiată premierului suveranist ungar Viktor Orban.

”Eu joc pentru ca să câştig, nu pentru ca să particip”, a declarat, la vot, Matteo Salvini, şeful Ligii (anti-migraţie), care-şi vede partidul ”pe podiumul unui, doi sau trei” după scrutin.

”Abia aștept să mă întorc”

”Abia aştept să mă întorc de mâine în Guvernul acestei ţări extraordinare, a declarat Salvini, care a fost vicepremier şi ministru de Interne în primul Guvern al lui Giuseppe Conte (2018-2019).

”În Europa, ei sunt îngrijoraţi toţi să o vadă pe Meloni în guvern (…). Petrecerea s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat Giorgia Meloni în campania electorală.

Această fostă fană a lui Mussolini, a cărui deviză ”Dumnezeu, patrie, familie” a reuşit să-i dediabolizeze partidul şi să catalizeze asupra numelui acestuia nemulţumirile şi frustrăile italienilor, în timpul opoziţiei faţă de Guvernul de unitate naţională al lui Mario Draghi.

Însă nu s-a terminat. ”Imprevizibile, alegerile se joacă pe emoţie şi în ultimul moment”, declară AFP o profesoară de sociologie de la Universitatea Luiss din Roma, Emiliana De Blasio, subliniind rolul-cheie al indecişilor, estimaţi la 20%.

Scorul Mişcării Cinci Stele (M5S, fost antisistem), creditat cu introducerea unui venit minim al celor mai săraci, dar şi al Partidului Democrat (PD, centru-stânga), bine implantat pe plan local, ar putea aduce surprize mai ales în sudul Italiei.

”Eu votez cu PD. Am votat întotdeauna cu dreapta, dar acum mi-e frică de domana Meloni. Este dreapta intoleranţei”, a declarat AFP, la Bologna (centru), o angajată a unei întreprinderi metalurgice, Benedetta Tinti, în vârstă de 28 de ani.

Indiferent ce guvern va rezulta din alegeri, drumul său pare deja plin de obstacole.

El va trebui să gestioneze criza cauzată de creşterea vertiginoasă a preţurilor, în timp ce Italia se încovoaie sub o datorie care reprezintă 150% din PIB, cel mai mare nivel din zona euro, după cel al Greciei.

În acest context, mana planului european de relansare post-covid, al cărei principal beneficiar Italia este de departe, va fi indispensabil pentru a ţine peninsula pe linia de plutire.

”Italia nu-şi poate permite să se priveze de aceste sume de bani”, declară AFP istoricul Marc Lazar, care estimează ”foarte limitată marja de manevră a lui Meloni” în economie.

Ea ar putea, în schimb, să înfrunte Bruxellesul, alături de Varşovia şi Budapesta, ”în probleme de apărarea interesului naţional împotriva intereselor europene”.

Giorgia Meloni cere o ”revizuire a regulilor Pactului de Stabilitate” – suspendate din cauza criizei sanitare -, care stabilesc un plafon al deficitului de 3% din PIB şi de 60% în cazul datoriei.

Această romană pursânge îşi afişează ultraconservatorismul în problemele de societate.

”Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBTI! Da identităţii sexuale, nu ideologiei de gen! Da culturii vieţii, nu abisului morţii!”, clama în iunie cea care promite să se bată şi ”împotriva islamizării Europei”.

Ajungerea sa la putere ar însemna închiderea ţării, în care debarcă anuale zeci de mii de migranţi, o perspectivă care îngrijorează ONG-urile umanitare.

Instabilitatea guvernamentală a italiei este legendară, iar experţi sunt de acord că această coaliţie va avea o viaţă scurtă, iar Meloni va întâmpina dificultăţi în a-şi struni aliaţii, fie că este vorba despre indestructibilul Silvio Berlusconi, fie despre Matteo Salvini.

Scrutinul se încheie la ora 21.00 GMT ( 0.00, ora României), când primele sondaje la ieşirea de la urne vor oferi o imagine a rezultatului alegerilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro