Sari direct la conținut

Un bancher israelian vorbește despre „oportunități incredibile” în Arabia Saudită

HotNews.ro
Riad, capitala Arabiei Saudite, Foto: Jonathan Nelson / Alamy / Profimedia Images
Riad, capitala Arabiei Saudite, Foto: Jonathan Nelson / Alamy / Profimedia Images

Președintele unei bănci israeliene a participat joi la un forum al investitorilor din Arabia Saudită și a subliniat „oportunitățile incredibile” din bogata monarhie petrolieră din Golf, care nu întreține relații diplomatice cu Israelul, potrivit AFP.

Arabul israelian Samer Haj-Yehia, care conduce consiliul de administrație al Bank Leumi din 2019, a fost unul dintre invitații la Future Investment Initiative (FII), un forum de trei zile în capitala saudită Riad, supranumit uneori „Davosul deșertului”.

Potrivit Bank Leumi, apariția lui Haj-Yehia este „prima vizită publică oficială a unui înalt oficial al unei companii israeliene” în monarhia din Golf, cea mai mare economie din lumea arabă.

„Oportunitățile sunt incredibile, iar industria fintech, în special, este în plină expansiune”, a declarat Samer Haj-Yehia în fața unui grup de experți, din care au mai făcut parte directorul general al Saudi EXIM Bank Group și bancheri occidentali.

„Economia este foarte sănătoasă, spre deosebire de alte economii din lume, iar perspectivele de viitor sunt foarte bune”, a adăugat el, subliniind abundența de capital din regat și accesul populației tinere la „tehnologia mobilă foarte avansată”.

Arabia Saudită nu recunoaște Israelul și nu a semnat Acordurile Abraham, care au normalizat relațiile dintre statul evreu și alte două state din Golf – Emiratele Arabe Unite și Bahrain – convenite în 2020 sub auspiciile SUA.

Vizita președintelui american Joe Biden la Jeddah, în iulie, a alimentat speculațiile privind o posibilă apropiere între Israel și regat, unde au mers mai mulți jurnaliști israelieni cu pașapoarte străine.

În timpul acestei vizite, Autoritatea saudită pentru aviație civilă a anunțat ridicarea restricțiilor de survol pentru „toți transportatorii”, deschizând calea pentru utilizarea spațiului aerian saudit de către aeronavele israeliene.

Cu toate acestea, ministrul saudit de externe a declarat că această decizie nu are „nimic de-a face” cu Israelul și că nu este „în niciun caz un preludiu la vreun pas” spre normalizare.

Denunțând în mod regulat operațiunile de colonizare și militare ale statului evreu în teritoriile palestiniene, Riadul a condiționat întotdeauna recunoașterea Israelului de rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

Chestionat de jurnaliști, Samer Haj-Yehia nu a dorit să se exprime cu privire la obstacolele cu care se confruntă companiile israeliene pentru a pătrunde pe piața saudită.

El a refuzat, de asemenea, să răspundă la întrebări legate de călătoria sa și de pașaportul pe care l-a folosit.

Cu toate acestea, participarea sa la forum reprezintă „un alt pas mic spre o relație mai mare, dar încă limitată, între Israel și Arabia Saudită, spre cooperare și chiar spre comerț”, a declarat Hussein Ibish de la Institutul Statelor Arabe din Golf, un think tank cu sediul la Washington.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro