Sari direct la conținut

India confirmă disperarea Rusiei. „Am oferit produse care merită să intre pe piață”

HotNews.ro
Ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, Foto: Syed Mahamudur Rahman/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, Foto: Syed Mahamudur Rahman/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

India a dat o listă de produse indiene Moscovei pentru a avea acces pe piața rusă, a declarat luni ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar, în timp ce țara sa încearcă să reducă deficitul comercial în creștere cu Rusia, într-un moment în care Moscova se confruntă cu o lipsă acută a unor materiale cruciale în urma sancțiunilor occidentale, transmite Reuters.

Reuters a relatat săptămâna trecută că Moscova a trimis Indiei o listă cu peste 500 de produse pentru o potențială livrare, inclusiv piese pentru mașini, avioane și trenuri, în condițiile în care sancțiunile impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina îi restrâng capacitatea de a menține în funcțiune industrii vitale.

Rusia a fost cel mai mare furnizor de echipamente militare al Indiei timp de decenii și este a patra piață ca mărime pentru produsele farmaceutice indiene. Dar, în condițiile în care achizițiile de petrol rusesc de către India au crescut vertiginos, iar livrările de cărbune și de îngrășăminte sunt, de asemenea, puternice, națiunea sud-asiatică caută modalități de reechilibrare a comerțului.

„Le-am oferit rușilor o listă de produse care credem că sunt foarte competitive și care, în opinia noastră, ar trebui să aibă acces pe piața rusă”, a declarat Jaishankar reporterilor în cadrul unei ședințe de informare cu omologul său german Annalena Baerbock, care se află într-o vizită în India.

India susține că dorea extinderea schimburilor comerciale cu Rusia înainte de război

Ministrul a adăugat că discuțiile privind extinderea schimburilor comerciale se poartă de ceva timp și chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.

„Vom vedea unde există cerere și ofertă și unde există o potrivire. Cred că o mare parte din aceasta va fi determinată de piață”, a adăugat Jaishankar.

Guvernul premierului Narendra Modi nu s-a alăturat țărilor occidentale în a critica în mod deschis Moscova pentru războiul din Ucraina și a crescut puternic achizițiile de petrol rusesc care au amortizat o parte din impactul sancțiunilor aplicate Rusiei.

În timpul unei vizite la Moscova în luna noiembrie, Jaishankar a declarat că India trebuia să stimuleze exporturile către Rusia pentru a echilibra comerțul bilateral care este acum înclinat către Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro