Est-europenii își numără bănuții pentru a vedea ce pun pe masă de Crăciun / Creștere enormă a prețurilor la alimente în Ungaria
Cetățenii din Europa de Est fac economii pentru a pune pe masă, de Crăciun, preparatele preferat, în condițiile în care creșterea prețurilor la alimente, în special în Ungaria și țările baltice, este mai mare decât cea medie din Uniunea Europeană, transmite Reuters.
Potrivit datelor Eurostat, prețurile alimentelor în Ungaria au fost cu 45,2% mai mari în octombrie decât în anul precedent, iar 10 țări din estul UE se confruntă cu o creștere a prețurilor la alimente de peste 20%.
Costul alimentelor este cu 33,3% mai mare în Lituania și cu 30% mai mare în Letonia față de octombrie 2021.
Și, deși există semne că inflația globală ar putea să fi atins un nivel maxim în unele țări și se pregătește să scadă, prețurile la alimente continuă să crească puternic, ceea ce se adaugă la o presiune asupra costului vieții și forțează băncile centrale să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat chiar dacă economiile încep să încetinească.
Experții spun că factorii locali exacerbează o tendință globală determinată de creșterea costurilor energiei și ale îngrășămintelor, inclusiv productivitatea scăzută a industriei alimentare din unele țări ex-comuniste, expunerea puternică la importuri și creșterea salariilor pe piața forței de muncă.
Exemplul unei ferme de porci arată cât de grea e situația în Ungaria
În Ungaria, seceta severă a decimat culturile de porumb și grâu din acest an și a dus la creșterea prețurilor la hrana pentru animale, în timp ce forintul slab a crescut costurile de import.
La ferma lor din Tiszaeszlar, în estul Ungariei, familia lui Lajos Kander crește peste 2.000 de porci „mangalița”, o rasă apreciată pentru carnea ei.
Familia Kander cultivă de obicei porumb și grâu pentru a-și hrăni animalele. Însă seceta i-a obligat să cumpere o parte din furaje de pe piață, unde – spune Lajos Kander – prețurile la porumb și la grâul de toamnă aproape s-au dublat față de 2021.
„În 2023 ne vom confrunta cu dificultăți serioase, deoarece va trebui să cumpărăm furaje, vom vedea la ce preț vom putea compensa cantitatea lipsă”, a spus el, adăugând că au crescut și costurile cu energia, salariile și costurile veterinare.
Ferma plătește 29 de forinți pe KWh pentru energie electrică în baza unui contract care expiră la 31 decembrie, după care factura va crește la 138 de forinți pe KWh. Din fericire, au câteva panouri solare.
Între timp, costul anual de vaccinare a porcilor s-a triplat, ajungând la 4,5 milioane de forinți.
Familia Kander a majorat prețurile cu aproximativ 20-25%, dar Lajos Kander a declarat că alte creșteri de costuri ar fi greu de transferat: „Afacerile vor trebui să suporte o parte din aceste costuri … pentru a putea depăși această situație. Putem să cerem 2.000 de forinți pentru un kilogram de porc, (dar) nimeni nu-l va cumpăra”.
Prețuri mai mari cu vânzări mai mici
Alimentele sunt în prezent principalul motor al inflației din Ungaria, unde se așteaptă ca datele de joi să arate o accelerare la 22,2% în noiembrie, iar eliminarea plafonării prețurilor la carburanți ar urma să dea un nou impuls în viitorul apropiat.
Inflația globală din Cehia a încetinit la 15,1% în octombrie, dar prețurile la alimente au crescut, în timp ce în Polonia inflația la alimente și băuturi nealcoolice a fost de 22,3% în noiembrie, cu mult peste indicele general, de 17,4%.
Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, a declarat luni că inflația va fi în medie de 15-18% anul viitor, iar alimentele vor reprezenta peste 50% din viitoarea creștere.
„Industria alimentară din Ungaria funcționează cu o productivitate inacceptabil de scăzută, cu monopoluri, cu o pondere mare a importurilor și cu un consum mare de energie”, a spus el.
Vânzările de alimente au scăzut cu 5,6% în Ungaria în luna octombrie, în condițiile unor scumpiri de peste 34% la carne și pește și de 80% pentru pâine.
Cumpărătorii cehi s-au confruntat cu o creștere de 105% a prețurilor la zahăr, în timp ce în Polonia făina costă cu 45,4% mai mult.
Un sondaj realizat de Barometr Providenta a arătat că polonezii vor cheltui în medie 1.259 de zloți (281 de dolari) pentru Crăciunul din acest an, cu 307 zloți mai mult decât în urmă cu un an, chiar dacă aproape jumătate dintre cei chestionați au declarat că vor cumpăra produse mai ieftine pentru a menține costurile scăzute.
(sursă foto: ©Laraclarence|Dreamstime.com)