De ce ar folosi China un balon-spion în era sateliților?
Un presupus balon de supraveghere chinezesc pe cerul Statelor Unite a stârnit îngrijorări legate de securitatea națională, punând presiune pe relațiile diplomatice deja tensionate. Pentagonul a anunţat vineri că un al doilea dirijabil chinez a fost depistat, de această dată deasupra Americii Latine. Beijingul a declarat sâmbătă că survolul controversat al unui balon de observaţie chinez în Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defăimarea” Chinei, precizând că este folosit pentru cercetare meteorologică iar traiectoria lui a fost deviată. Metoda de supraveghere folosită pentru prima dată în secolul al XVIII-lea ridică semne de întrebare în 2023, când chinezii au sateliți.
Vestea unui presupus balon spion chinezesc care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ puțin sofisticat pentru supravegherea continentului american, notează BBC.
Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, acestea au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.
Mai recent, se pare că SUA a luat în considerare adăugarea de baloane de mare altitudine în rețeaua de supraveghere a Pentagonului. Baloanele moderne plutesc, de obicei, la o înălțime cuprinsă între 24 km și 37 km deasupra suprafeței pământului, mult mai sus decât zboară avioanele de linie, care nu depășesc, de obicei, 12 km.
Semnal trimis de China
Un dirijabil spion contemporan are o cameră de luat vederi care plutește deasupra unei anumite zone, purtat de curenții de vânt. Echipamentul atașat baloanelor poate include un radar și poate fi alimentat cu energie solară, notează The Guardian.
„Probabil că Beijingul încearcă să transmită un semnal Washingtonului: ‘În timp ce dorim să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, întotdeauna pregătiți pentru o competiție susținută, folosind orice mijloace necesare’, fără a inflama grav spiritele”, a declarat pentru BBC analistul independent He Yuan Ming.
„Și ce instrument ar fi mai bun pentru acest lucru decât un balon aparent inofensiv?”.
Aparatul de zbor a trecut și în apropierea mai multor baze militare cu rachete balistice ceea ce sugerează că este puțin probabil ca balonul să fi deviat de la cursul inițial așa cum susține China, consideră analistul consultat de BBC.
China are tehnologie de supraveghere sofisticată
Departamentul american al Apărării a declarat joi că balonul se află „semnificativ mai sus de locul unde este se desfășoară traficul aerian civil”.
Expertul chinez Benjamin Ho a declarat că Beijingul are la dispoziție o tehnologie de supraveghere mai sofisticată.
„Ei au alte mijloace pentru a spiona infrastructura americană sau orice informație pe care au vrut să o obțină. Balonul a fost pentru a trimite un semnal americanilor și, de asemenea, pentru a vedea cum vor reacționa americanii”, a explicat Dr. Ho – coordonator al programului China la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.
S-ar putea chiar ca China să fi dorit ca SUA să detecteze balonul.
„Este posibil ca China să folosească balonul pentru a demonstra că are o capacitate tehnologică sofisticată de a pătrunde în spațiul aerian al SUA fără a risca o escaladare serioasă. În această privință, un balon este o alegere destul de ideală”, a declarat Arthur Holland Michel de la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale.
Baloanele spion nu oferă același nivel de supraveghere ca sateliții, dar sunt mai ușor de recuperat și mult mai ieftin de lansat. Pentru a trimite un satelit în spațiu este nevoie de un echipament care costă de obicei sute de milioane de dolari.
De asemenea, baloanele pot scana mai mult teritoriu de la o altitudine mai mică și pot petrece mai mult timp deasupra unei anumite zone, deoarece se deplasează mai încet decât sateliții, potrivit unui raport din 2009 al Colegiului de Comandă și Stat Major al Forțelor Aeriene ale SUA, citat de The Guardian.
Când au fost folosite pentru prima dată baloanele spion
Francezii au fost primii care au folosit baloane de recunoaștere, înălțate în bătălia de la Fleurus împotriva trupelor austriece și olandeze în 1794, în timpul războaielor revoluționare franceze. Acestea au fost folosite și în anii 1860, în timpul războiului civil american, când oamenii Uniunii aflați în baloane cu aer cald, cu binoclul la îndemână, încercau să adune informații despre activitatea confederaților aflați mai departe. Aceștia trimiteau semnale înapoi prin intermediul codului Morse sau printr-o „bucată de hârtie legată de o piatră”, a explicat John Blaxland, profesor de securitate internațională și studii de informații la Universitatea Națională Australiană și autorul cărții Revealing Secrets.
Statele Unite au reînviat ideea în ultimii ani, dar au avut tendința de a folosi baloane doar pe teritoriul american.
Craig Singleton, expert în China al Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, a declarat pentru Reuters că astfel de baloane au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece și au fost o metodă de colectare de informații cu costuri reduse.
Analistul de securitate Alexander Neill, cu sediul în Singapore, a declarat pentru Reuters că, deși balonul ar putea reprezenta o nouă sursă de detonare a relațiilor dintre China și SUA, acesta are probabil o valoare limitată în materie de informații în comparație cu alte elemente de care dispune armata chineză în curs de modernizare.